Aragonès reclama unitat per aconseguir l'alliberament de Puigdemont

El president català denuncia que l'Estat "ha enganyat el tribunal europeu" i reclama al govern espanyol que retiri les euroordres

Pere Aragonès i els membres del seu govern, en la compareixença d'aquest divendres.
Pere Aragonès i els membres del seu govern, en la compareixença d'aquest divendres. | ACN
24 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:25h
Pere Aragonès insta a reforçar la unitat independentista per aconseguir l'alliberament de Carles Puigdemont i avançar cap a l'amnistia i l'autodeterminació. En una compareixença aquest divendres acompanyat dels membres del Govern, després d'una reunió extraordinària del consell executiu, el president català ha denunciat que "la repressió no s'atura" i només ho farà "amb l'amnistia, l'autodeterminació i la independència".

Aragonès ha subratllat que l'alliberament de Puigdemont ès un "clam d'una majoria de la societat catalana", motiu pel qual ha reclamat que sigui posat en llibertat i que el govern espanyol retiri les euroordres contra ell i els altres exiliats. El president català ha anunciat que viatjarà aquest mateix divendres a Sardenya per fer costat a l'expresident i ha instat a "treballar més cohesionats i units" per aconseguir-ne l'excarceració: "Enfortim l'aliança entre institucions, partits i ciutadania".

Coincidint amb el que ha denunciat l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, Aragonès ha asseverat que "l'estat espanyol ha enganyat el tribunal europeu", motiu pel qual "la credibilitat del sistema judicial espanyol estava tocada però ara es demostra que és totalment anacrònic i només busca venjança". Igualment, ha mostrat "determinació per avançar cap a la independència és absoluta" i ha subratllat que "res farà renunciar a l'objectiu"

Preguntat per si aquest fet torpedina la taula de diàleg, el president català no s'ha mullat i ha demanat "no especular amb el futur" i centrar-se en l'alliberament de Puigdemont. "L'única resolució possible és l'amnistia i l'autodeterminació i la seguirem defensant", ha apuntat, per bé que sí que ha admès que la detenció "no contribueix a la resolució del conflicte".

El primer pas en aquesta resolució, segons Aragonès, és que "s'acabi la repressió" i ha demanat conjurar-se per assolir-ho. "La prioritat més immediata és que Puigdemont sigui posat en llibertat, el retorn exiliats i l'exercici de l'autodeterminació", ha destacat en una compareixença en què, a diferència de la declaració institucional de Pedro Sánchez d'una estona abans, sí que ha permès als periodistes fer preguntes.

Aquest mateix divendres, el president espanyol ha reiterat la seva aposta pel diàleg, però al mateix temps ha instat Puigdemont a comparèixer davant la justícia. Altres membres del seu govern han reclamat que la seva detenció no impacti en la taula de diàleg ni en la negociació dels pressupostos de l'Estat, per bé que tant Junts com la CUP han tornat a mostrar el seu escepticisme amb la mesa després dels fets d'aquest dijous.