Tot el que has de saber sobre el cas de Puigdemont a Itàlia

El jutge haurà de decidir si el deixa en llibertat abans d'abordar la petició d'extradició. La defensa de l'expresident sosté que la detenció és il·legal i que l'euroordre està suspesa

Manifestació aquest divendres a Barcelona per exigir l'alliberament de Puigdemont
Manifestació aquest divendres a Barcelona per exigir l'alliberament de Puigdemont | ACN
24 de setembre del 2021
Actualitzat a les 21:16h
Dijous a la nit saltava la notícia: Carles Puigdemont havia estat detingut a l'aeroport de l'Alguer per part de la policia italiana. Ha passat la nit a comissaria, en contacte constant amb la seva defensa, que pilota Gonzalo Boye. A hores d'ara es troba en situació de "detenció policial". Això vol dir que encara no ha comparegut davant del jutge italià, cosa que haurà de fer en les pròximes hores. La primera decisió que haurà de prendre la justícia italiana serà sobre la situació personal de l'expresident, és a dir, si se'l manté detingut o se'l deixa en llibertat, i en aquest cas si s'imposen mesures cautelars. Després haurà d'abordar la qüestió de l'extradició.

La defensa de l'expresident té clar que Puigdemont serà deixat en llibertat: diuen que la detenció és "il·legal" perquè l'euroordre del Tribunal Suprem estava "suspesa". Realment està suspesa? Puigdemont tenia immunitat? Què ha de passar a partir d'ara? Quin paper té el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE)?

Està suspesa l'euroordre?
El gran punt de discrepància. La resolució de la justícia europea del 30 de juliol va retirar la immunitat de Puigdemont en considerar que no hi havia risc de detenció perquè l'euroordre del Suprem havia estat suspesa. Va dir, també, que si Puigdemont era detingut es podia tornar a demanar cautelarment la recuperació de la immunitat, una prerrogativa parlamentària que Puigdemont va perdre quan va ser acceptat el suplicatori demanat per Pablo Llarena al Parlament Europeu. Aquesta decisió està recorreguda al TGUE, que encara s'ha de pronunciar sobre el fons. Segons la defensa, el Suprem ha intentat enganyar la justícia europea, perquè va dir que l'euroordre estava suspesa però ara diu que mai no s'ha desactivat.

Puigdemont tenia immunitat?
L'abast de la immunitat també es troba en l'origen de tot plegat. El Parlament Europeu va retirar la immunitat de Puigdemont al març. La decisió va ser recorreguda al TGUE, que li va retornar provisionalment al juny. Al juliol, li va retirar de nou aquesta protecció després de constatar que no hi havia risc de detenció. Ara bé, segons la defensa de l'expresident, Puigdemont, manté la "immunitat de desplaçament", és a dir, que es pot desplaçar pels països de la Unió Europea en la seva condició d'eurodiputat. El viatge a l'Alguer era en condició, diuen els advocats, de la seva feina com a europarlamentari, i per tant no se'l podia detenir.

Quan pot trigar a resoldre's la situació?
El precedent més clar és el d'Alemanya, el 2018. En aquell cas tot plegat es va allargar quatre mesos. Va ser detingut el març mentre tornava a Bèlgica i va ser empresonat. Va sortir en llibertat amb mesures cautelars a l'abril i no va poder tornar a Waterloo fins al juliol. La defensa de Puigdemont, però, creu que a Itàlia la qüestió anirà més ràpid perquè ja hi ha diverses resolucions sobre la qüestió que són favorables als interessos de l'expresident. El primer pas, però, és que Puigdemont comparegui davant del jutge i que aquest decideixi sobre la situació personal.

Per què ha passat això?
Puigdemont va viatjar a Sardenya per participar a l'Adifolk. Va ser detingut per policies de paisà a l'aeroport i traslladat a comissaria. Això ha passat perquè l'euroodre contra Puigdemont continuava activa "al sistema" i per això va saltar l'alarma a Itàlia quan es va saber que l'expresident hi viatjaria. Segons ha explicat Boye, la policia ha actuat seguint aquesta alarma i no pot entrar a valorar si l'euroordre està suspesa o no, si bé l'advocat té clar que sí que ho està, tal com va dir el 30 de juliol el TGUE. La defensa de l'expresident va tenir dijous una conversa amb la policia italiana sobre la qüestió.

Quin paper té ara el TGUE?
La defensa de Puigdemont sol·licitarà aquest dissabte mesures cautelaríssimes perquè Puigdemont recuperi la plena immunitat. La decisió es podria prendre en les properes 48 i 72 hores, segons Boye. El TGUE ja va mantenir la immunitat de Puigdemont al juny, però la va aixecar al juliol perquè va el Suprem va dir que l'euroordre estava suspesa i que per tant no hi havia risc de detenció. Ara la defensa confia que el TGUE pugui retornar la immunitat a l'expresident i se'l posi en llibertat. 

Què diu ara el Suprem?
Fonts del Suprem consultades per NacióDigital mantenen que Pablo Llarena mai va suspendre les euroordres i que les qüestions prejudicials sol·licitades al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no deixaven en suspens el procediment. D'altra banda, apunten que les preguntes al TJUE feien referència a Bèlgica, que sí que podia decidir -com va fer- suspendre el procediment a l'espera de la decisió de la justícia europea. Ara bé, això no afectava altres països, que podien mantenir actiu el procediment, i això justificaria la detenció a Itàlia. 

Què diu el govern espanyol?
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat el diàleg amb Catalunya després de la detenció de Puigdemont, però ha afirmat que és "evident" que "el que ha de fer és comparèixer i sotmetre's davant la justícia". "Avui, més que mai, és important reivindicar el diàleg", ha defensat Sánchez. El cap de l'executiu espanyol ha argumentat que és "l'única via" per al retrobament i és "més necessari" que mai. En aquest sentit, Sánchez ha insistit en el "compromís" i "reivindicació" del diàleg. També ha recordat que Puigdemont va "fugir de l'acció de la justícia" quan governava el PP i ha expressat "respecte a tots els procediments judicials que s'obrin a Espanya, Europa o Itàlia".