Catalunya esdevé membre de ple dret de les «Nacions Unides de la ciència»

La ciència catalana tindrà veu i vot al Consell Internacional de la Ciència gràcies a la incorporació de SciTech DiploHub

Assemblea General de l'ISC el 2018 a París
Assemblea General de l'ISC el 2018 a París | ISC / Simon Cassanas
22 de setembre del 2021
Actualitzat a les 21:33h
La ciència catalana esdevé membre de ple dret al Consell Internacional de la Ciència (ISC). Des d'aquest dimecres, a través de la incorporació de SciTech DiploHub, l'ecosistema de recerca català esdevé membre de ple dret al Consell Internacional de la Ciència, fet que permetrà a la ciència catalana tenir veu i vot a l'anomenada "Nacions Unides de la ciència".

El Consell Internacional de la Ciència, ISC per les seves sigles en anglès, és l'organització internacional que integra els 180 consells científics nacionals i organismes científicsinternacionals, com ara la Unió Matemàtica Internacional, la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada o la Unió Astronòmica Internacional, entre d'altres. Fins ara, l’únic representant de l'Estat era el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Des d’avui, els centres de recerca i universitats de Catalunya podran participar en els diversos grups assessors i taules de treball de l'ISC juntament amb les principals organitzacions científiques i organismes internacionals. Entre d'altres, les institucions catalanes prendran part al Panell intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i les negociacions sobre el clima de les Nacions Unides, entre d'altres projectes.

En declaracions del director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, aquest anunci "consolida internacionalment Barcelona com un dels principals pols científics del món". "Quan el 2018 vam fer de Barcelona la primera ciutat del món amb una diplomàcia científica ho fèiem precisament per assolir aquestes fites. Aquest és el paper de la diplomàcia científica", explica.

La incorporació catalana a l'ISC serà ratificada durant l'Assemblea General d'aquest organisme internacional el pròxim 11 d’octubre a París i serà també presentat formalment en el fòrum d’innovació d’ONU-Habitat del pròxim 13 d’octubre.