Vacuna caducada

El passaport Covid pot ser un incentiu per fer el pas a vacunar-se a qui encara no ho està i és una mesura ben lògica i raonable. Avui també són notícia les festes de la Mercè i els castells a Santa Tecla, la botiga de Cs per tapar forats, l'adeu a les Brigades Internacionals i Carles Canut

23 de setembre del 2021
Actualitzat a les 8:12h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Hi ha països, especialment a l'Àfrica subsahariana, on les estretors econòmiques que impedeixen comprar vacunes, la manca d'efectius sanitaris i les dificultats logístiques mantenen la vacunació sota mínims. No arriben encara a les deu dosis per cada mil habitants. Nosaltres, en canvi, som a l'altre extrem amb gairebé 1.400 dosis cada mil habitants. El 80% de la població catalana té ja la pauta completa. És certament amoral pensar en una tercera dosi de reforç a l'anomenat primer món quan hi ha zones del planeta amb uns guarismes tan baixos.

Els errors de previsió de la conselleria de Salut i la incomprensible negativa d'alguns ciutadans a vacunar-se malgrat l'eficàcia provada del vaccí per contenir la pandèmia fa que la Generalitat ja tingui 70.000 dosis caducades. Una d'aquestes situacions que costa d'entendre quan som davant una pandèmia global de la qual difícilment en sortirem si no aconseguim la immunitat de grup mundial.

Incentivar i procurar la vacunació de tota la població ha estat els darrers deu mesos el gran objectiu del Govern, tant de l'antic equip de la conselleria com de l'actual. Primer garantint l'arribada de vacunes i després fent-les accessibles, ja fos amb els vacunòdroms o amb centres de vacunació itinerants, a tota la població. Ara que ja s'ha vacunat qui tenia els mitjans i l'interès per fer-ho, cal afinar l'estratègia per arribar al 20% restant que només ha rebut una dosi o cap, bo i sabent que no es pot obligar a vacunar-se a qui no ho vol fer. 

Si mirem, per exemple, el mapa de Barcelona, hi ha una diferència evident entre l'índex més gran de vacunació als barris de rendes altes i els més humils de la ciutat. L'accés als mitjans telemàtics, el contacte sovintejat amb el centre d'atenció primària, la socialització i la formació ajuden a estendre la vacunació. El Departament de Salut ha de pensar com arriba a tothom.

I en segon lloc hi ha un debat no menor entorn el passaport Covid que ja apliquen diversos països i que pot ser un incentiu per fer el pas. El Govern estudia implantar-lo o no arreu i alguns sectors com el de l'oci nocturn el demanaran. És una mesura ben lògica i raonable. No es pot obligar ningú a vacunar-se, com tampoc no es pot forçar ningú a treure's el carnet de conduir. Però si es vol conduir s'ha de tenir i si es vol fer vida social amb normalitat s'ha d'estar, per una qüestió de salut pública, vacunat. Ens hi va massa i hem patit tots massa. Amb el pas del temps la ciència ens deixa poc marge per al dubte. 
 

Avui no et perdis

»Catalunya té quasi 70.000 vacunes caducades; per Bernat Surroca.

»Poc ambient en la primera nit de la reobertura de l'oci nocturn.

»El Govern inclourà en els pressupostos el primer tram de gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys; per Sara González.

» El Senat estudiarà equiparar el català i el castellà a la cambra.

» Opinió: «Irlanda i nosaltres»; per Josep-Lluís Carod-Rovira.

»
 Mapes | S'aplicarà des d'ara la regulació dels lloguers al teu municipi?; per Roger Tugas Vilardell.

»
 Opinió: «Pobres i contents»; per Montserrat Nebrera.

» És tòxic? Pot produir pluja àcida? Tot sobre el núvol del volcà que arribarà a Catalunya.

» El Suprem fixa les 27 regles de l'«abecedari del maltractament» contra les dones; per Bernat Surroca.

»
Catalunya esdevé membre de ple dret de les «Nacions Unides de la ciència»; per Lluís Girona.

» Altres Barcelones: 150 anys de les Festes de la Mercè; per Dani Cortijo.

» Tot el que no et pots perdre de la Mercè 2021; per Victor Rodrigo. 

»
Santa Tecla, una diada castellera per retrobar‑se; per Josep Maria Llauradó.
 

 El passadís

Fa uns dies Ciutadans va tancar la seva seu al carrer Balmes de Barcelona. Oficialment van explicar que no complia les condicions, que no estava ben ventilada i que hi havia massa àmbits, que era poc funcional. El preu del lloguer per a un partit que amenaça risc de liquidació també hi influeix. Expliquen que d’aquí a poc temps s'instal·laran al barri de Sant Antoni, però per ara segueixen sense seu. El que sí que fan és vendre merchandising per mirar de tapar el forat, aquests dies amb l'enviament gratuït. A la botiga virtual del partit que lidera Inés Arrimadas s'hi poden trobar diversos gadgets liberals, des d'estores per la porta de casa fins a tote bag o llibretes. 

Vist i llegit

A les universitats hi ha un problema amb el català. Formalment, la majoria d'oferta acadèmica és en la nostra llengua, però sovint passa que els docents passen al castellà quan algun alumne els ho demana malgrat que s'hagi matriculat en una assignatura que s'imparteix en català. El Departament d'Universitats diu que vol posar-hi solució. Però mentrestant val més posar-hi humor. És el que feia aquesta setmana el genial monologuista Marc Sarrats al Matina, Codina! de Rac105. Em quedo amb la idea que Barcelona "pot contenir traces de català". Encara.

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1938 les Brigades Internacionals van retirar-se de la Guerra Civil, on havien participat en alguns dels combats més destacats. Eren més de 40.000 soldats de 50 nacionalitats que, desinteressadament i passant mil averanys, van venir a Espanya per combatre el feixisme. Es tractava de militants d'esquerres i una tercera part d'ells van deixar-hi la vida fins que, en nom de la suposada neutralitat de la majoria de països, el govern de la República va acceptar la seva retirada dos anys després. A En guàrdia!, de Catalunya Ràdio els van recordar en aquest programa amb Enric Calpena, Josep Maria Solé i Sabaté i Jordi Martí-Rueda. Així els van recordar a TVE amb entrevistes a alguns dels seus integrants. 

 L'aniversari

El 23 de setembre de 1944 va néixer a Gerri de la Sal, al Pallars, l'actor català Carles Canut, que va morir a la mateixa població el 2018. Canut va començar al món del teatre als anys 60 i va fer centenars d'obres amb diverses companyies. Va ser membre titular de la companyia del Teatre Romea i director adjunt de la fundació del mateix teatre. El 2008 va guanyar el Premi Max al millor actor de repartiment per Plataforma. En recollir-lo va fer el seu discurs d'agraïment en català. La fama entre el gran públic li va arribar gràcies a la televisió, quan va interpretar el popular Rafeques al Vostè jutja. A TV3 va participar en sèries com Lo Cartanyà o Plats Bruts. Canut no amagava la seva militància perica i independentista. Us deixo l'entrevista que li va fer el 2009 Ferran Monegal al seu programa a BTV. 

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l