treball

El govern espanyol proposa prorrogar els ERTO fins al 31 de gener

Les renovacions no serien automàtiques, sinó que les empreses les haurien de demanar abans del 10 d'octubre

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 21 de setembre de 2021 a les 21:22 |
Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu | La Moncloa
El govern espanyol ha proposat als agents socials allargar els Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) fins al 31 de gener del 2022, segons ha explicat el sindicat UGT. Les renovacions dels ERTO, figura habilitada per frenar l'impacte de l'aturada econòmica derivada de la pandèmia, no es farien de manera automàtica, sinó que les empreses l'hauran de sol·licitar abans del 10 d'octubre, en cas que prosperi la proposta.

L'administració ha de resoldre la petició, que inclou la sol·licitud de prestació per desocupació als treballadors, en un termini de deu dies, i en cas de no resolució s'entendrà desestimada la sol·licitud, afirma la UGT. Les parts s'ha emplaçat a seguir negociant el dijous vinent. El punt del silenci negatiu ha generat "molta polèmica" i "genera confusió" amb la pròrroga automàtica que s'haurà de produir en el moment de la sol·licitud, segons alerta el sindicat.


A banda, es vincula el manteniment de l'exoneració de les quotes de la seguretat social a què l'empresa faci accions formatives destinades als treballadors afectats pels ERTO. S'hauran de fer entre l'1 d'octubre del 2021 i el 30 de juny del 2022. La UGT afirma que la mesura ha generat "dubtes" per l'aplicació, execució i finançament. Per la seva banda, la UGT ha reiterat "la necessitat d'actualitzar el comptador a zero" de les prestacions per desocupació de les persones afectades per ERTO.

Un altre extrem de la proposta estableix una unificació de les exoneracions mantenint el 100% per als ERTO d'impediment i el 50% per a empreses de menys de 50 treballadors en ERTO de limitació. A les empreses de més de 50 treballadors en aquest segon supòsit, el percentatge d'exoneració es fixa en el 40%. La proposta també preveu prorrogar totes les situacions del reial decret anterior i les de fixos discontinus.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació