La CUP apuja el to amb el Govern

La formació anticapitalista reclama un "canvi de rumb" a Aragonès, definir un pla B per a la taula de diàleg i concrecions als pressupostos

Les diputades de la CUP Dolors Sabater i Eulàlia Reguant en una reunió amb Pere Aragonès i Laura Vilagrà
Les diputades de la CUP Dolors Sabater i Eulàlia Reguant en una reunió amb Pere Aragonès i Laura Vilagrà | ACN
26 de setembre del 2021
Actualitzat a les 23:05h
La CUP es va afanyar per tancar un acord amb ERC poques setmanes després de les eleccions per situar-se al centre del tauler polític. Al discurs d'investidura, Pere Aragonès va prometre quatre "revolucions" -democràtica, social, feminista i verda- i canvis significatius respecte a l'anterior legislatura. La música agradava als cupaires. Han passat més de 100 dies, de nou han aflorat les tensions entre ERC i Junts, que segueixen bloquejant el full de ruta, i el malestar a la CUP creix en veure que no s'estan complint els acords assolits. Aquesta setmana, la formació ha apujat el to: calen concrecions i un "canvi de rumb" per tirar endavant la legislatura. Tot plegat, a les portes de la negociació dels pressupostos, una qüestió central que marcarà el futur del Govern.

Aquesta manca de full de ruta que denuncia la CUP fa que les posicions sobre els comptes estiguin allunyades. El pla de Govern -amb projectes com els Jocs Olímpics d'Hivern- preocupa els cupaires, que hi veuen un excés de "continuisme". L'ampliació del Prat, amb un posicionament que veuen poc contundent per part d'ERC, o el desplegament de les renovables, també inquieten la formació. Els "macroprojectes especulatius" que inclou el pla d'Aragonès fan més difícil l'aprovació dels pressupostos. A això se li suma una interlocució irregular entre la CUP i els partits de Govern, amb poques trobades per fer seguiment de l'acord assolit amb ERC i una relació encara més escassa amb Junts. Però l'acord, insisteixen al partit, és amb Esquerra, està tancat i "s'ha de complir".

Pressupostos: posicions allunyades
Una carpeta clau són els pressupostos. El conseller d'Economia, Jaume Giró, revelava dimecres a Catalunya Ràdio que ja han començat les converses amb la CUP, que considera el soci prioritari per tirar endavant els comptes, malgrat que el PSC i els comuns també han allargat la mà. Fonts dels anticapitalistes consultades relativitzen aquest optimisme de Giro i neguen que hi hagi hagut cap reunió de treball. Ara per ara, les posicions estan allunyades i la CUP reclama concrecions als comptes. "Per començar a parlar cal que s'estigui complint l'acord d'investidura, si no amb quina seguretat ens asseurem?", deia dimarts el diputat Xavier Pellicer.

De tota manera, la CUP vol separar l'acord d'investidura del suport als pressupostos i fan un advertiment clar al Govern: no serà una bona idea vendre les mateixes propostes de l'acord signat al març per intentar obtenir el suport als comptes a l'octubre. Fonts consultades assenyalen que ERC i Junts no només han de convèncer els 10 diputats anticapitalistes, sinó també, i especialment, la militància. El posicionament de la CUP  passarà per l'assemblea, que ja va avalar el pacte "de mínims" per portar Aragonès al Palau de la Generalitat, però podria canviar de parer si no hi ha concrecions en les properes setmanes.

Sense pla B a la taula de diàleg
El malestar hi és tant per la part d'acció de Govern com per la manca de full de ruta per tirar endavant el procés. La CUP no confia en la taula de diàleg, però tampoc s'oposa a que ERC explori aquesta via. Com consta en l'acord d'investidura, han donat dos anys de marge a aquest mecanisme. La confiança que hi tenen els anticapitalistes és nul·la i la preocupació augmenta davant del fet que el Govern no té un "pla B" per si fracassa la taula. Per la CUP, aquesta alternativa passa pel referèndum, una eina que -apunten des del partit- desgasta l'Estat i legitima el moviment independentista a escala internacional.  

El referèndum que planteja la CUP hauria de ser abans de 2025. Entraria en joc també el que passi a Escòcia, on el govern de Nicola Sturgeon vol fer un segon referèndum abans de 2024. Fonts de la CUP insisteixen que caldrà estar atent des de Catalunya al Regne Unit per intentar aprofitar les finestres que s'obrin. Una independència d'Escòcia, probablement lligada a un reingrés a la Unió Europea, seria un precedent a tenir en compte per a les aspiracions catalanes. En aquest sentit, la CUP demana més claredat al Govern sobre si està disposat a tornar a tensar la corda amb l'Estat per celebrar un referèndum, que tot apunta que no podrà ser pactat. 

Els anticapitalistes volen fets i concreció per tornar a acostar posicions amb ERC i Junts. La música de la investidura sonava bé, però amb això, apunten fonts dels cupaires, no n'hi ha prou. El Govern, que vol portar els pressupostos al Parlament a mitjans d'octubre, té l'oportunitat de començar a definir el full de ruta i les alternatives a la taula de diàleg aquesta setmana amb el debat de política general que començarà dimarts a la tarda i acabarà dijous. La CUP hi serà per "pressionar" i advertir de nou l'executiu de Pere Aragonès i Jordi Puigneró que cal fixar un rumb si vol tirar endavant la legislatura.