Alberto Rodríguez (Podem) denuncia davant Marchena que se'l jutja per un «muntatge policial»

El diputat alerta que la causa contra ell posa en risc el dret de reunió i de manifestació a Espanya

El diputat de Podem Alberto Rodríguez, al Congrés
El diputat de Podem Alberto Rodríguez, al Congrés | Europa Press
21 de setembre del 2021
Actualitzat a la 13:46h
El Tribunal Suprem ha jutjat aquest dimarts el diputat de Podem al Congrés Alberto Rodríguez per la suposada agressió a un agent de la Policia Nacional durant una protesta que va tenir lloc a La Laguna (Tenerife) l'any 2014. Davant el tribunal, presidit per Manuel Marchena, Rodríguez ha denunciat que se'l jutja per un "muntatge policial" i ha negat haver clavat una puntada de peu al genoll d'un agent en el marc d'aquella manifestació.

La sala penal del Suprem ha estat l'encarregada de jutjar el cas perquè Rodríguez és diputat al Congrés i, per tant, aforat. A preguntes de la Fiscalia, ha justificat que l'agent agredit l'assenyali com l'autor de la puntada i ha dit que és "normal". "Hi ha determinades llistes amb perfils visibles en els moviments socials i quan hi ha una manifestació d'aquest tipus això passa amb desgraciada normalitat", ha dit. En aquest sentit, ha denunciat un "muntatge policial per incriminar a determinades cares de l'activisme social de les Canàries". 

La Fiscalia demana per a ell una pena de sis mesos de presó i inhabilitació, una multa de 180 euros i una indemnització de 250 euros per un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat i un altre de lesions.

En el torn d'última paraula, Rodríguez ha denunciat que els vuit anys de procediment -els fets van passar el 2014- han estat un "calvari" i s'ha reactivat perquè ara és diputat al Congrés. "Això ha suposat una persecució a les xarxes, difamacions a mi i a la meva família, perjudici a la reputació personal i professional...", ha dit, però ha volgut remarcar que el judici posa en risc el dret de protesta a Espanya. "S'està posant en tela de judici és el dret de reunió i manifestació al nostre país", ha afirmat Rodríguez davant l'atenta mirada de Marchena.

El diputat ha dit que no hi ha proves, més enllà de la paraula d'un policia, que acreditin l'agressió de què se l'acusa. "Si del judici en surt això, serà gravíssim: serà una criminalització de la protesta, que serveix per evitar-la. És una barbaritat", ha alertat, i ha remarcat que si la gent entén que anar a una manifestació pot suposar un "calvari judicial", es deixarà de manifestar. "Els poders del nostre país han de facilitar el dret de manifestació i de protesta. És la columna vertebral d'un règim democràtic", ha dit.

Rodríguez s'ha ratificat en la seva innocència i ha dit que si el Suprem dicta una sentència condemnatòria, portarà el cas a Europa. "Aniré al TC i, després, aniré sense cap mena de dubte al Tribunal Europeu dels Drets Humans", ha anunciat. En aquesta línia, ha instat el Suprem a aprofitar l'"oportunitat d'or" per "salvar la reputació professional i internacional de la justícia espanyola". "Ja ha patit diversos revessos al TEDH i als tribunals europeus, algunes de recents", ha recordat. Per tot plegat, ha dit que, més enllà del seu futur, en aquest cas "hi ha en joc en dret de reunió i de manifestació".