Què passa quan la lava toca l'aigua? Impressionant exemple en una piscina de La Palma

El contacte dels dos elements al mar podria generar explosions i l'emissió de gasos tòxics

Lava caient a la piscina
Lava caient a la piscina | Agència Canària de Notícies
21 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:14h
El volcà Cumbre Vieja de La Palma segueix en erupció -s'hi podria mantenir setmanes-. Una de les qüestions que posa més en alerta l'illa és l'arribada de la lava al mar, que es podria produir en les properes 24 hores, sempre i quan no s'alenteixi més el seu progrés. En tot cas, aquesta setmana hi arribarà.

El cas és que s'espera que l'entrada en contacte dels dos elements generi explosions i l'emissió de gasos nocius, tal com adverteix el Comitè Director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic (Pevolca). Concretament, l'Institut Geogràfic Nacional explica que el magma, abans de convertir-se en lava, conté gasos dissolts amb una proporció que pot arribar al 5%. En afegir-hi aigua, la quantitat de gas disponible pot augmentar considerablement.

Els components principals del gas volcànic són: aigua -gairebé el 80%-, diòxid de carboni (CO2), anhídrid sulfurós (SO2), i àcid sulfhídric (H2S) i ja en molta menor proporció hidrogen (H2), clor (Cl) o fluor (F). La seva alta temperatura, superior als 1.000 graus, provoca l'evaporació de l'aigua, que genera núvols que poden ser tòxics per la concentració de gasos. A més, s'espera que es produeixin explosions pel contrast tèrmic.

Unes imatges captades per l'Agència Canària de Notícies mostra un exemple del que passarà a petita escala. Una de les cases arrasades pel volcà tenia una piscina que, en ser devorada per la lava, ha provocat una enorme columna de fum al moment i va generant explosions constants. El vídeo permet fer-se una idea de què pot passar quan la lava arribi al mar.