Alay, a judici per un viatge com a observador del referèndum de Nova Caledònia

La causa investiga possibles delictes de prevaricació i malversació del responsable de l'oficina de l'expresident Puigdemont. La defensa veu persecució política en la causa

Josep Lluís Alay, en una imatge d'arxiu
Josep Lluís Alay, en una imatge d'arxiu | ACN
21 de setembre del 2021
Actualitzat a les 11:38h
Josep Alay haurà d'anar finalment a judici pel viatge que va fer a Nova Caledònia com a observador del referèndum que s'hi va celebrar l'any 2018. L'Audiència de Barcelona ha desestimat el seu recurs i ha ratificat les conclusions de jutjat d'instrucció 28 de Barcelona en una causa per malversació i prevaricació. La instrucció sosté que hi ha indicis que el viatge va ser pagat amb diners públics malgrat que era un viatge de caràcter personal, i no en relació amb la seva feina com a cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont. La defensa d'Alay, que pilota Gonzalo Boye, veu motivacions polítiques en la causa. 

El cas neix d'una querella de la Fiscalia, que en un principi també anava dirigida contra la secretària general de la Presidència, Meritxell Massó. En el seu cas, el cas s'ha arxivat, però per a Alay continua actiu. Es jutjarà la procedència de 4.580 euros del viatge a Nova Caledònia -del 30 d'octubre al 6 de novembre de 2018- i també 15,20 euros del peatge per una visita que va fer Alay als presos polítics a la presó de Lledoners, el 3 de setembre de 2018, i que hauria pagat amb la "targeta corporativa". La Fiscalia creu que no hi ha motius que justifiquin el pagament d'aquests conceptes a través de l'oficina de l'expresident.

Alay té diverses causes obertes i aquesta és la primera que arribarà a judici. També se l'investiga en l'operació Volhov, concretament en la peça que fa referència als contactes amb la intel·ligència russa, i també per negocis entre empreses russes i xineses. Ara com ara no hi ha acusacions formulades. La defensa sosté que tot plegat és una persecució política per la responsabilitat d'Alay al capdavant de l'oficina de l'expresident Puigdemont.
 

Audiència de Barcelona tomba recurs d'Alay i confirma judici by edicio naciodigital on Scribd