Junts s'erigeix com la veu de la «no-renúncia» després del «veto» a la seva delegació

Sànchez garanteix a Aragonès que no en qüestionaran la legitimitat, es posa a la seva disposició per negociar els pressupostos estatals i reivindica el partit com a "embrió de la unitat nacional" que aconseguirà la independència

Jordi Sànchez, durant el consell nacional de Junts.
Jordi Sànchez, durant el consell nacional de Junts. | Junts
18 de setembre del 2021
Actualitzat a les 21:01h
L'auditori AXA de l'Illa Diagonal ha acollit aquest dissabte el primer consell nacional de la història de Junts. La trobada s'havia de fer a finals de juliol, però l'evolució de la cinquena onada de la pandèmia -pràcticament acabada- ho va impedir. Les circumstàncies han propiciat que la primera cita del màxim òrgan entre congressos, integrat per membres de l'executiva, del Govern i dels representants al territori, s'hagi celebrat després d'una setmana marcada per les turbulències a l'executiu per la taula de diàleg. Pel faristol hi han passat Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat; Laura Borràs, presidenta del Parlament; i Jordi Sànchez, secretari general de Junts, que ha intervingut tant a porta tancada com en públic, a partir de la una del migdia.

Sànchez, que ha arrencat amb un agraïment per a Carles Puigdemont -molt aplaudit-, la resta d'exiliats i també els presos indultats que van compartir mòdul amb ell a Lledoners, ha assenyalat que "per avançar" com a projecte cal "treballar com a equip". "Necessitem demostrar la nostra fortalesa respectant la diversitat, la pluralitat. Som homes i dones que venim de procedències molt diferents. Fins i tot, en anteriors moments hem estat confrontats electoralment en distintes formacions. Però la responsabilitat històrica ha fet que Junts sigui l'embrió de la força d'unitat nacional que portarà aquest país a la independència", ha remarcat Sànchez. "Som capaços, ja ho estem fent, de donar resposta als principals reptes del país", ha ressaltat.

La unitat, ha indicat, continua sent un dels objectius de la formació, també a nivell estratègic. En referència a la taula de diàleg i a tota la polèmica d'aquesta setmana, ha indicat que l'aposta per la negociació no es pot confrondre amb "renunciar" a "anar-hi amb tota la força". "Alguns han volgut fer creure que era una batalla de noms. Res més lluny d'aquesta apreciació. No és una qüestió de noms", ha apuntat, en referència a la tria d'ell mateix, Jordi Turull, Jordi Puigneró i Míriam Nogueras per ser a la taula. "Ens han vetat. Ho han fet perquè portaríem sí o sí llum i taquígrafs a una trobada sense ordre del dia i sense claredat. La nostra veu seria la veu de la no renúncia. Apostem per una via dialogada, negociada, inevitablement la democràcia farà que acabi sent així. Però no podem acceptar que aquells que vénen a negociar amb nosaltres ens imposin de què parlarem i qui parlarà en nom de l'independentisme", ha apuntat.

"A tots els que han sortit amb ganes que aquesta discrepància acabés amb l'acord de legislatura, els he d'enviar un missatge ben clar: si tanta urgència teniu per guanyar un tripartit, feu-ho a les urnes. No aconseguireu que la unitat del 52% quedi trencada", ha apuntat Sànchez, que ha indicat que mai qüestionaran la "legitimitat" del president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Mai posarem en risc la capacitat de treballar conjuntament amb el 52% per portar aquest país a tenir espais d'independència i guanyar finalment la república catalana", ha ressaltat el dirigent de Junts. També ha demanat unitat a Madrid per negociar els pressupostos generals de l'Estat. "Els nostres senadors i els nostres diputats treballaran al servei del Govern per tenir la recuperació i el tracte que ens mereixem per part de l'Estat", ha ressaltat.

"El nostre és un projecte jove, que fa tot just un any l'estàvem creant, acomboiant, en un congrés constituent fet en doble pandèmia: la de la Covid i la de la repressió, que no s'atura. Hem sobreviscut a les dues i, amb la celebració del primer consell nacional, podem dir amb tota certesa que Junts surt d'aquest gran període fundacional, llarg per obligacions de guió, reforçat amb la confiança rebuda a les eleccions gràcies als candidats i candidates", ha apuntat Sànchez, que ha agraït la tasca de Borràs com a cap de llista efectiva -el número u era Puigdemont- als comicis del 14-F.

Sànchez ha indicat que un dels trets diferencials de Junts es basa en els "lideratges" existents, centrats en la "lleialtat" a "allò que es va viure la tardor del 2017" i el "compromís irrenunciable" a culminar allò que "la imperícia o la repressió" va impedir. "Per això aspirem a ser una força majoritària, una força hegemònica en l'espai polític de Catalunya. Estem disposats a assumir tots els riscos i contradiccions d'una formació de Govern que es vol majoritària i determinant", ha remarcat el secretari general. "Això és Junts i, amb aquest consell nacional, donem un tret de sortida a una nova etapa que no serà fàcil", ha apuntat l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Mà estesa als alcaldes del PDECat per guanyar les municipals
En clau interna i amb la mirada posada a les eleccions municipals, Sànchez ha estès la mà als alcaldes del PDECat que encara no han fet el pas a la "gran família" que, segons ell, forma Junts. "Hem d'obrir la mà a molta gent que encara no en forma part", ha assenyalat el secretari general de la formació, que ha indicat que la incorporació de "noves veus" és el que permetrà aconseguir la victòria el 2023. Serà la primera vegada que la formació de Puigdemont hi concorri amb sigles pròpies. El 2019, el PDECat va fer servir les sigles de Junts per Catalunya per participar als comicis locals amb el suport de l'expresident de la Generalitat i els independents que es van sumar a l'espai.

"Anem a totes, anem a guanyar", ha assenyalat Sànchez, que també ha demanat a Junts que no es converteixi en un partit de "barrufets rondinaries" que "només saben trobar problemes a la realitat". "En política hem d'assumir i hem de viure contradiccions", ha remarcat el secretari general del partit, que ha indicat que es trobaran "totes les fórmules", amb "generositat", per anar a les eleccions ampliant al màxim l'espai de Junts. El PDEcat manté un centenar i mig d'alcaldes i dos milers de regidors i, per ara, no hi ha prevista cap coalició global entre els dos partits.

Aprovació dels comptes
El consell nacional també ha servit per aprovar els comptes de Junts, que han registrat superàvit, segons detallen fonts del partit. Els crèdits que es van demanar a la militància per poder pagar la campanya de les eleccions del 14 de febrer ja s'han anat tornant. Es va optar per aquest mètode perquè no es volien demanar diners als bancs a l'hora de concórrer a les primeres eleccions de la història de la formació. Totes les votacions que s'han fet, segons ha indicat Sànchez, s'han aprovat amb el 90% del suport dels membres del consell nacional. 168 s'hi han desplaçat de manera física, mentre que 25 s'han connectat de manera telemàtica a la reunió.