Cop de bàcul del bisbe de Vic contra Novell, a qui acusa de «paternitat abandonada»

En la carta dominical, Romà Casanova titlla el prelat fugit de deslleial i d'haver faltat al deure de fraternitat, tot i que demana "respecte" per ell i critica el "circ mediàtic"

El bisbe de Vic, Romà Casanova
El bisbe de Vic, Romà Casanova | Josep M Montaner
17 de setembre del 2021
Actualitzat a les 21:53h
Cop de bàcul del bisbe de Vic i designat com a administrador interí de Solsona, Romà Casanova, contra Xavier Novell per la seva renúncia al bisbat. En la carta dominical del proper diumenge, Casanova escomet contra el ja bisbe emèrit, això sí, amb to episcopal, o sigui suau. A la diòcesi de Solsona, encara hi ha molta gent que se'n fa creus del que ha passat amb Novell i entre els més astorats continua estant el seu successor interí. "Estem vivint una situació anòmala: fora del que pensàvem possible", assegura. 

Casanova no dona crèdit al que ha passat i ho expressa amb paraules fortes en un document que porta per títol: "Perplexitat, dolor, respecte, esperança". Hi diu, entre d'altres coses, que al saber que entre els motius de la renúncia de Novell hi podia haver raons de tipus sentimental, el sentit de "pèrdua" es va incrementar i parla de "fidelitat truncada", "paternitat abandonada" i "fraternitat bandejada"

Després de carregar fort contra l'emèrit de Solsona, Romà Casanova demana "respecte" per ell i diu que Novell "té la seva dignitat inelienable". Lamenta el "circ mediàtic" que, segons ell, s'ha produït entorn la fugida de Novell -que a hores d'ara encara és hora que doni cap mena d'explicacions- i les notícies que han anat apareixent sobre ell i reclama "fugir d'especulacions vanes". Fa uns dies, NacióDigital va informar que l'associació No és Teràpia havia denunciat davant el ministeri d'Igualtat el suport que novell havia donat a les "teràpies de conversió" adreçades a persones homosexuals.

El prelat vigatà es pregunta "Per què, Senyor? Què voleu de nosaltres en aquesta situació que ens pertoca de viure?". Casanova fins i tot esmenta un episodi de la vida de Jesucrist quan, anant amb barca pel llac de Galilea enmig d'aigües procel·loses, va veure por en les mirades dels deixebles. Jesús va ordenar aleshores al mar i al vent que fessin bondat i la barca va recuperar estabilitat, tot dient-los: "Per què sou tan covards? Encara no teniu fe?". Casanova vol donar ànims als feligresos i els assegura que Déu mai els abandonarà: "Necessitem sentir la veu del Senyor i experimentar la força de la seva mà que no deixa que ens enfonsem".