Factura de la llum

Vídeo | La CUP exigeix que l'electricitat sigui un dret bàsic i no un negoci

Diversos càrrecs electes ocupen una oficina d’Endesa Girona com a protesta per l'augment del cost de la llum

per Xavier Borràs, Girona | 16 de setembre de 2021 a les 13:40 |
Un moment de l'acció de la CUP a les oficines d'Endesa a Girona | @CUPNordOriental.
El diputat de la CUP Dani Cornellà, batlles i regidors de la formació independentista han ocupat aquest matí unes oficines d’Endesa a Girona, en una acció de protesta per l'augment  del cost de la llum.

Segons ha manifestat el diputat de la CUP-UNCG, 20 anys després del procés de liberalització de les elèctriques a l’estat espanyol i a la Unió Europea el preu de la llum ha augmentat més d’un 100%, mentre que el salari mitjà ho ha fet només un 20%.


En el darrer hivern, el cost de la llum va encarir-se un 27% mentre la pobresa energètica ha anat en augment arreu del país. L’actual escalada de preus està assolint màxims històrics en el cost, i arriba a superar els 150 euros el megawatt hora
 
Cornellà ha denunciat que "mentre les grans empreses elèctriques nodreixen els seus consells d’administració amb antics càrrecs polítics, obtenen grans beneficis econòmics". Endesa aquest darrer any 2020 n’ha obtingut 1.500 milions d’euros i Iberdrola 3.600 i els sous dels grans directius, com per exemple el conseller delegat d’Endesa, són 230 vegades el que guanya un treballador amb el salari mitjà. També ha dit que "les famílies veuen com augmenta els seu empobriment i han d’assumir un cost desmesurat per un dret bàsic en mans d’empreses els ofereixen un servei molt deficient, en barris sencers d’aquesta ciutat i d’altres, o en zones concretes del país que a la mínima es veuen privades de llum".
El diputat cupaire, en relació a les mesures que ha pres el govern de l’Estat per a rebaixar un 22% del cost de les factures, les ha valorades com "insuficients i temporals". Insuficients perquè des de la CUP consideren que cal, d'una vegada per totes, acabar amb els beneficis milionaris de les energètiques, i temporals perquè aquestes mesures només s’aplicaran durant uns mesos i en cap cas van al fons de la problemàtica ni resolen una situació  que afecta a tota la població: l’accés als subministraments bàsics és un dret que s’ha de garantir i al que tothom hi ha de poder accedir.


"L’electricitat no pot ser objecte d’especulació, no pot ser que el 90% del sistema elèctric estigui controlat per aquestes empreses energètiques i s’enriqueixin amb l’empobriment de la majoria de la població", ha reblat Cornellà.
 
La CUP creu que com a país cal assolir la plena sobirania energètica i per a fer-ho, el primer pas és crear una energètica pública i aprofitar la transició energètica per planificar les renovables, tal com preveu la Llei catalana del canvi climàtic. Per això, segons els cupaires, és urgent i necessari capgirar el model, la generació, el transport i distribució de l’electricitat, que han de ser públiques, transparents i democràtiques per acabar amb la pobresa energètica i establir uns preus justos i sota control públic.


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació