Més del 80% d'espanyols obligaria a vacunar-se a tothom que treballa de cara al públic

Gairebé la meitat dels enquestats pel CIS exigiria que tota la població rebés el vaccí contra la Covid

Vacunació contra el coronavirus a UVic.
Vacunació contra el coronavirus a UVic. | Josep M Montaner
16 de setembre del 2021
Actualitzat a la 13:52h
La ciutadania de l'Estat creu que la vacunació hauria de ser obligatòria per a tot el personal sanitari, de residències i, en general, aquells professionals que treballen de cara al públic. Així ho apunta el baròmetre de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dijous, en el qual el 81,5% d'enquestats defensa aquesta mesura, mentre que només el 14,6% ho rebutja i la resta dubta.

És una iniciativa similar a la que havia anunciat el govern francès, que va avisar que obligaria a vacunar-se a tot empleat amb feines de cara al públic, tot i que al final només ho ha forçat per a aquells en contacte amb col·lectius vulnerables (sanitaris, treballadors de residències, bombers i militars). De fet, quasi la meitat d'espanyols obligaria a tota la població: ho defensa un 47,7%, per un 25,4% que ho rebutja i un 21,8% que ho faria en funció dels casos, segons el CIS.

En tot cas, el rebuig a la vacuna està a uns nivells baixíssim i només un 2% dels enquestats afirma que no està disposat a vacunar-se. És una xifra mínima, però segurament inferior a la real, ja que, per altra banda, un 94,3% assegura que ja ha rebut la vacuna, un percentatge quasi 20 punts més alt del que hi ha en realitat. La vergonya de qui la rebutja pot portar a mentir en les respostes.

En relació al passaport de vacunació -que sí que s'aplica a l'estat francés-, el percentatge de suport és minoritari, tot i que la formulació de la pregunta de l'enquesta és complexa. En primer lloc, demana si cal prendre mesures més exigents per contenir la pandèmia, opció que només avala un 34,7% d'enquestats -per primer cop, el percentatge és inferior al 48,5% que opina que es pot seguir com ara.

I el baròmetre només demana pel passaport Covid a aquests que creuen que cal reforçar les mesures o d'altres opcions intermèdies. D'aquests, un 75,4% afirma que la mesura del passaport és encertada, per sota dels que voldrien fer obligatòria la mascareta a interiors (91,6%), però per sobre dels que demanen una aplicació de seguiment de la traçabilitat dels contagis (64,8%). Amb aquesta fórmula d'arbre, per tant, tan sols un 38,7% d'enquestats voldria implementar el passaport Covid.