El 28% dels concursos de creditors presentats a l'estat han estat a Catalunya

El Col·legi d'Economistes i Foment presenten una guia per ajudar empreses en dificultats a evitar la seva liquidació

Comerços tancats al centre de Barcelona.
Comerços tancats al centre de Barcelona. | Helena Margarit
16 de setembre del 2021
Actualitzat a les 11:54h
Del total de 3.941 concursos de creditors presentats entre gener i agost del 2021 a l'estat espanyol, un 28,34% es van produir a Catalunya. Entre Catalunya, Madrid i el País Valencià sumen més del 50% del total de concursos presentats a Espanya. Són dades exposades aquest dimecres pel Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), Foment del Treball i Fepime, que han presentat aquest dimecres l'edició en català de la Guia d'actuació de l'empresa davant la insolvència, elaborada pel Registre d'Economistes Forenses (REFOR). 

Mentre que els concursos de creditors presentats a Catalunya entre l'agost del 2020 i l'agost del 2021 van incrementar-se en un 73,99%, la xifra es redueix fins al 56,21% si la comparativa es fa entre l'agost del 2019 i l'agost del 2021. Les xifres les ha donat l'autora de la guia, l'economista Bárbara Pitarque, que ha destacat que dels concursos declarats al conjunt de l'estat fins al segon trimestre d'aquest any, el 57% són concursos de persones físiques i en la seva majoria sense activitat empresarial. Pitarque ha subratllat que Catalunya ha representat el 37% del total de concursos de persones físiques declarats a nivell estatal, sent el territori amb un major número de concursos de persones físiques.

Tant Pitarque com Xavier Subirats, vicedegà del CEC, han advertit del risc que quan conclogui la moratòria concursal es pot produir un increment enorme de processos concursals. El govern espanyol va establir una moratòria fins al 31 de desembre per evitar la insolvència de moltes empreses. La moratòria suspèn l'obligació de sol·licitar la declaració del concurs de creditors.   

L'estudi té com a objectiu traslladar a les empreses, especialment a les pimes, una idea pràctica del sistema concursal a Espanya. És una eina divulgativa per donar a conèixer a empresaris, assessors i consultors els mecanismes per aplicar en aquests moments d'incertesa empresarial arran de la pandèmia. Pitarque ha destacat que la guia inclou totes les fases del procediment concursal i dona consells útils per evitar el concurs de creditors, optant per solucions preconcursals com refinançaments o reestructuracions. 
 
La batalla per la reforma de la Llei Concursal
En aquests moments es troba en tramitació l'avantprojecte de llei de reforma del text refós de la Llei Concursal. Pitarque ha explicat els principals instruments previstos en el text per intentar salvar empreses en dificultats. Els representants del Col·legi d'Economistes i de Foment han defensat la necessitat d'introduir mesures que facin més atractives per a les empreses les solucions alternatives al concurs, com limitar els privilegis que mantenen els crèdits públics (Hisenda i Seguretat Social) o facilitar la venda d'unitats productives per mantenir el teixit empresarial. També han proposat un sistema d'alertes primerenques i de detecció prematura de la insolvència. 

A més de l'autora, hi han estat presents Isabel Buesa, presidenta de la Comissió de Finançament Empresarial i de Segona Oportunitat de Foment; Valentí Pich, president del Consell General d'Economistes; Xavier Subirats, vicedegà del Col·legi d’Economistes, i María Helena de Felipe, presidenta de la Federació d'Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Fepime).