Troben el cadàver del pare del nen assassinat en un hotel de Barcelona

Els Mossos han localitzat el cos prop de l'aeroport del Prat i a última hora d'aquest dimecres n'han confirmat la identitat

Imatge de l'home
Imatge de l'home | Mossos
15 de setembre del 2021
Actualitzat el 16 de setembre a la 13:00h
Els Mossos han localitzat aquest dimecres un cadàver prop de Barcelona i a última hora de la tarda la justícia ha confirmat que és el de Martín Ezequiel Álvarez Giaccio, el pare del nen assassinat a l'hotel Concòrdia de la capital catalana. Els Mossos feia tres setmanes que buscaven l'home, el principal sospitós de la mort del nen de dos anys. La policia científica ha determinat que el cadàver localitzat prop del Prat és el del pare del menor, que va fugir després de cometre el crim i, segons els investigadors, es va suïcidar poques hores després. 

El jutjat d'instrucció número 1 del Prat de Llobregat, en funcions de guàrdia, ha procedit aquest mateix dimecres a la tarda a fer l'aixecament del cadàver. La comitiva judicial, conformada per la jutgessa de guàrdia, el lletrat de l'administració de justícia, la fiscal i el forense, han anat fins al lloc on es trobava el cos, prop de la terminal 1 de l'aeroport. El cadàver ha estat plenament identificat com l'home acusat de la mort del seu fill. A primera hora de la tarda, quan s'ha localitzat el cos, els Mossos ja donaven per fet que seria el sospitós per la roba que duïa, la mateixa que quan va fugir de l'hotel.

Feia tres setmanes que els Mossos buscaven sense èxit Martín Ezequiel Álvarez Giaccio, el pare del nen de dos anys assassinat el 25 d'agost a l'hotel Concòrdia de Barcelona, un establiment de quatre estrelles situat a l'Avinguda del Paral·lel. Els investigadors creuen que l'home, de 44 anys, va matar el fill per fer mal a la mare, que havia decidit posar fi a la relació que mantenien des de feia anys. Álvarez Giaccio va fugir després de cometre el crim i fins a dia d'avui continuava desaparegut. La policia va demanar ajuda a la ciutadania, i va difondre la fotografia de l'home i algunes característiques físiques.

Els Mossos van arribar a l'hotel la nit de dimarts després de rebre una trucada de la mare. Van trobar el cos del nen en una habitació de la setena planta, amb la cara morada. Es van enviar quatre ambulàncies fins al lloc dels fets, però els equips d'emergència no van poder fer res per salvar-li la vida. El menor, de només dos anys, havia arribat sol amb el pare, que havia reservat habitació per una nit. Les càmeres de seguretat van enregistrar l'home sortint per comprovar que no hi havia ningú al passadís. Després, va fugir saltant la tanca de la piscina cap a dos quarts d'onze, abans que arribés la policia.

En un primer moment, la recerca es va centrar en Montjuïc, tot i que les primeres informacions apuntaven que hauria pogut anar cap a l'aeroport en taxi. Així va ser, però no hi va arribar a entrar. Els investigadors creuen que es va suïcidar poc després de cometre el crim. Havia planificat l'assassinat del fill -ho va fer a l'hotel on, anys enrere, s'havia casat amb la mare del nen- però no la seva fugida. En els últims dies els Mossos treballaven amb la idea que s'hagues suïcidat, després de trobar el seu passaport al domicili.

La parella s'estava separant
L'home, economista de 44 anys, s'estava separant de la seva parella des de feia poc més d'una setmana. En un principi l'home havia actuat de manera exemplar, acceptant la situació, i s'havia traslladat a viure al Vendrell, amb uns familiars. Dimarts a la tarda, el pare va recollir el nen i, com detalla Nius, van passar una estona a la piscina de l'hotel Concòrdia. No va ser fins l'últim dia, abans de la mort del nen, que l'actitud de l'home va canviar i van començar les amenaces. "Te'n penediràs", li va dir a la mare. L'últim missatge va fer saltar les alarmes: "Et deixo a l'hotel el que et mereixes".

Un nou cas de violència vicària
El crim es podria tractar d'un nou cas de violència vicària, una branca de la violència masclista. La violència vicària és una expressió de violència i maltractament contra les dones per part de les seves parelles a través dels fills. Aquest concepte el va emprar per primer cop la psicòloga Sofia Vaccaro fa més d'una dècada, fent servir la paraula "vicari" en referència a la substitució d'una víctima per una altra amb la finalitat de fer mal a un tercer. Segons dades del Ministeri d'Igualtat, des de 2013 hi ha hagut 40 menors que han estat assassinats pels seus pares per exercir una violència contra la mare.