L'Audiència Nacional dona la raó a Marlaska i avala el cessament de Pérez de los Cobos

El tribunal revoca la sentència del jutjat contenciós i conclou que la destitució del coronel com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Madrid va ser legal

El coronel Pérez de los Cobos va ser un dels protagonistes del judici de l'1-O
El coronel Pérez de los Cobos va ser un dels protagonistes del judici de l'1-O | ACN
15 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:50h
L'Audiència Nacional ha avalat aquest dimecres el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la comandancia de la Guàrdia Civil a Madrid. La secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa ha conclòs per unanimitat que la destitució va ser legal i ha revocat la sentència del 31 de març de 2021 del jutjat central contenciós que havia anul·lat la resolució del secretari d'Estat de Seguretat que cessava Pérez de los Cobos.

El coronel va ser destituït com a màxim responsable de la Guàrdia Civil a la Comunitat de Madrid per "pèrdua de confiança" després que aquest cos enviés als jutjats un informe que assenyalava el cap del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, i al delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, com a responsables de delictes de prevaricació per haver autoritzat la manifestació del 8-M del 2020 just abans de decretar mesures per la pandèmia.

El tribunal fa referència a diverses sentències precedents per assenyalar les normes aplicables i els criteris que s'han seguit per resoldre les impugnacions de cessaments i nomenaments al cos de la Guàrdia Civil. La sala no considera acreditat que hi hagués "desviació de poder" i per tant considera que n'hi ha prou amb dir que la destitució de Pérez de los Cobos va venir motivada per la pèrdua de confiança provocada per no haver informat de les investigacions que duia a terme la Benemèrita.

D'aquesta manera, el tribunal conclou que no té sentit que, havent perdut la confiança, reincorporar Pérez de los Cobos al seu lloc de feina "imposant una relació laboral sostinguda, a més dels motius reglats d'idoneïtat, també en la circumstància subjectiva" de la pèrdua de confiança. 

Audiència Nacional Avala Cessament Pérez de Los Cobos by edicio naciodigital on Scribd