Junts es nega a modificar la delegació i atribueix el «veto» a la Moncloa

Jordi Sànchez sosté que no canviaran els noms per no cedir al "xantatge" del govern espanyol i sosté que no seran a la taula de diàleg fins que se'ls acceptin els noms: "Per ara, no se'ns hi ha deixat entrar"

Jordi Sànchez, secretari general de Junts.
Jordi Sànchez, secretari general de Junts. | Junts
14 de setembre del 2021
Actualitzat a les 18:36h
Junts no modificarà la delegació proposada per integrar la taula de diàleg i atribueix el "veto" a la Moncloa. Aquesta és la conclusió de la compareixença que ha protagonitzat aquest dimarts el secretari general de la formació, Jordi Sànchez, que ha assegurat, a diferència del que ha apuntat el president Pere Aragonès, que no existia cap acord -verbal o per escrit- sobre el fet que només membres del Govern poguessin formar part de la mesa de negociació. Per tant, Junts no es mou de la proposta d'enviar a la taula el mateix Sànchez, Jordi Turull, Jordi Puigneró i Míriam Nogueras. Una delegació "del més alt" nivell que, segons el secretari general, mostra "lleialtat" cap a la taula.

"No se'ns hi ha deixat entrar", ha apuntat el dirigent independentista, que ha negat que deixi una "cadira buida" en la mesa de la negociació. "Hem estat vetats i Aragonès no ha nomenat uns noms que no són de la satisfacció del govern espanyol", ha ressaltat Sànchez. Per tant, si no hi ha novetats en les properes hores -no hi ha convocada cap reunió de crisi entre socis-, la delegació catalana estarà exclusivament formada pel president i els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent. "Això no representa el 52%, serà més dèbil", ha remarcat el dirigent independentista.

Malgrat la situació de crisi, la primera profunda de la legislatura, Sànchez ha indicat que no està damunt la taula trencar l'executiu, perquè va més enllà del que passi a la taula de diàleg. "La política és plena de contradiccions", ha ressaltat el secretari general de Junts, que ha posat com a exemple de funcionament la tria de la delegació catalana en la primera trobada de la taula de diàleg, fa un any i mig a Madrid. Una reunió que múltiples dirigents de Junts han situat simplement com una "fotografia" i que aquest dimarts Sànchez ha situat com un exemple de "sobirania" i "unitat" perquè, en aquella ocasió, també hi va haver pressions per situar-hi exclusivament membres del Govern.

"Continuem oferint al president Aragonès la nostra mà per participar amb aquesta delegació si ell ho considera. El consens que requeria el nomenament, com està en l'acord de legislatura, no s'ha complert. La voluntat d'incorporar-nos hi és. Si se'ns convoca i se'ns aixeca el veto, hi participarem. Però no modificarem els noms. Fer-ho és acceptar un xantatge que en res ajudaria a resoldre el conflicte polític", ha remarcat l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ahir es va reunir amb el cap de l'executiu per preparar la taula. Sense cap ordre del dia, això sí, perquè la part catalana i la part espanyola no el tenien encara definit.

El "consens", ha dit Aragonès, passava perquè la part catalana estigui integrada exclusivament per membres del Govern. Tot i l'oferiment a Jordi Puigneró per ser inclòs en la delegació, el vicepresident l'ha descartat per fer front comú amb el seu partit. El president ha apuntat que les seves decisions estan pensades per "enfortir" la posició de l'executiu, i ha remarcat que els noms proposats per Junts no complien les condicions marcades. El dirigent d'ERC ha ressaltat que des de juliol aquest havia estat el criteri marcat, i que existia un "compromís" en aquest sentit. Sànchez l'ha rebatut pràcticament en directe en un tuit amb un fragment de l'acord d'investidura. El president ha lamentat que no s'hagi actuat amb "lleialtat". Si no hi ha canvis, la delegació catalana estarà formada exclusivament per membres dels republicans.

Trucada per comunicar la delegació de Junts
La cúpula de Junts ha comunicat aquest matí a Aragonès la seva proposta de noms per integrar la part catalana i el xoc amb ERC s'ha fet ràpidament evident. L'alineació anava més enllà del Govern, a diferència del que preferia el president. Sí que hi havia el vicepresident Puigneró, però la formació de Carles Puigdemont havia optat per perfils de partit amb càrrega simbòlica: Sànchez, secretari general de Junts i indultat al juny; Jordi Turull, vicepresident de la formació i també indultat; i Míriam Nogueras, cap de files de les sigles a Madrid. Aragonès ha rebutjat aquesta proposta de forma immediata. Així ho ha comunicat a la reunió del consell executiu i Junts ha proposat un recés de la sessió, tal com han indicat fonts de Presidència a NacióDigital.

La tria de Junts, feta quan faltaven només 24 hores per a la celebració de la reunió a Barcelona, ha generat molt malestar al Palau de la Generalitat perquè s'entenia que perseguia tensar la situació. Fonts de Presidència consultades per aquest diari no amagaven que el president estava "molest" perquè l'elecció de noms s'hagi fet públic sense "abans consensuar-ho". A l'entorn d'Aragonès recordaven que s'havia "acordat" que seria una "negociació de govern a govern", tal com havia repetit en públic el mateix president de la Generalitat i aquest dimarts ha reiterat en la reunió del Govern.

La part d'ERC a l'executiu recordava que era el Govern qui havia d'avalar l'alineació definitiva de la delegació catalana. Fonts de Junts assenyalen que el veto ha arribat de la Moncloa -i, per tant, hauria estat acceptat per ERC-, i destaquen que l'acord era una delegació "mixta" entre Govern i partit, a l'estil de la primera trobada de la mesa. "No acceptem pressions de Madrid, perquè la part catalana de la taula es decideix a Catalunya", remarquen les fonts de Junts consultades, que recorden que dirigents republicans com Marta Vilalta havien apuntat la possibilitat que Oriol Junqueras, president de la formació, formés part de la taula.

Què diu exactament l'acord entre les dues formacions que va permetre la posada en marxa de l'executiu? A la pàgina 13 de l'entesa -el fragment reproduït per Sànchez a les xarxes socials- hi apareix aquest paràgraf: "La delegació catalana en el procés de negociació serà escollida per consens i nomenada pel Govern, amb la voluntat que representi la pluralitat del projecte independentista i té la voluntat de representar i defensi els grans consensos a favor de l'autodeterminació i l'amnistia de la majoria del 80% de la ciutadania". Fonts de Junts assenyalen que Aragonès "no pot vetar" els noms que proposi la seva formació.

La proposta feta pels de Puigdemont desquadrava la paritat entre les dues formacions que s'asseuran aquest dimecres amb la delegació estatal -ERC havia triat Aragonès, Laura Vilagrà i Roger Torrent, perquè Junts aspirava a situar-hi quatre membres i els republicans, per ara, tenien intenció de posar-hi només tres dirigents, inclòs Aragonès. A diferència de la proposta feta per ERC, tres dels noms de Junts no formen part de l'executiu. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i fonts de l'entorn del president assenyalaven aquests dies que la delegació havia d'estar formada per integrants de l'executiu. La tria és rellevant, perquè Sànchez i Turull són dos represaliats amb més de tres anys de presó a les esquenes, i Nogueras s'ha convertit en peça clau a Madrid i partidària de collar al màxim el govern espanyol.

La presència de Sánchez va acabar de definir l'alineació del govern espanyol, que aterrarà a la capital catalana amb sis membres a banda del president: Félix Bolaños, ministre de Presidència; Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esports; Raquel Sánchez, ministra de Transports; Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial; Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball, a banda de cap de files d'Unides Podem al govern espanyol; i Manuel Castells, ministre d'Universitats. Només Sánchez i Castells repeteixen respecte la primera cita de la mesa de negociació, senyal de fins a quin punt les dues delegacions han patit sotragades en aquests últims dinou mesos.

Els últims dies, de fet, a rebuf de la Diada -un èxit de mobilització en context de pandèmia i de divisó independentista-, ha tornat a aflorar el xoc estratègic entre els socis de l'executiu. ERC ha redoblat l'aposta pel diàleg i ha enviat missatges crítics -majoritàriament implícits- cap a Junts, mentre que els de Puigdemont han insistit en l'aposta per la unilateralitat. De moment, això sí, sense concrecions. Artadi, aquest dilluns, va assenyalar que plantejar escenaris de futur podria ser interpretat com una "deslleialtat" cap a la taula de diàleg, però va indicar que episodis com l'1-O no s'expliquen sense el component unilateral. Qui està tenint més protagonisme a l'hora de rebatre Aragonès i l'aposta per la mesa amb l'Estat és Laura Borràs, presidenta del Parlament, mentre que els consellers es mantenen en perfil baix.

Davant d'aquest escenari, ERC manté que ha arribat el "moment d'aprofitar l'oportunitat" que brinda la taula, i que seria lesiu "aprofundir" en la divisió. "La confrontació intel·ligent és amb l'Estat. L'adversari l'hem de tenir molt clar", va ressaltar Marta Vilalta, secretària general adjunta dels republicans. ERC ha vist en els últims dies com alguns dels seus dirigents, inclòs Oriol Junqueras, han rebut xiulets per part de manifestants independentistes -en alguns casos, com va assenyalar TV3, propers a Junts- degut a l'aposta per asseure's amb el govern espanyol. La mesa de negociació apareix en l'acord d'investidura de Sánchez signat a finals del 2019, però en any i mig només s'ha celebrat una trobada, just abans de la pandèmia.