coronavirus

El Suprem avala exigir passaport Covid per entrar als bars

Galícia va aprovar l'obligació de mostrar el salconduit per accedir a locals d'oci i restauració, però el Tribunal Superior de Justícia ho va tombar

per Jordi Velert Irles, Barcelona, Catalunya | 14 de setembre de 2021 a les 16:43 |
Dos comensals mostren el seu codi QR per entrar a un restaurant en una prova pilot a Girona, a l'abril. | ACN
Galícia serà la primera autonomia a exigir amb l'aval judicial el passaport Covid per accedir en locals d'oci i restauració. El Tribunal Suprem (TS) ha autoritzat aquest dimarts l'obligació d'exhibir el document que acredita la vacunació o un test negatiu per accedir a bars, restaurants i discoteques.

La Xunta va aprovar la mesura a l'agost per reduir els contagis, però el Tribunal Superior de Justícia la va tombar perquè considerava que podia afectar els drets fonamentals a la igualtat, a la intimitat i a la protecció de dades.


L'alt tribunal estima ara el recurs del govern gallec i afirma que "el benefici que proporciona la mesura, respecte a la reducció significativa dels contagis, és molt superior al sacrifici que comporta l'exigència de presentar la documentació per a l'accés al local".

El Suprem creu que "no s'entreveu cap mesura que resulti més adequada per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans en aquesta mena de locals". La sentència, a més, indica que exigir l'exhibició del passaport Covid "no vulnera el dret a la igualtat" perquè "no es produeix discriminació entre els vacunats i els que no ho estan".


Els no vacunats, recorda l'alt tribunal, podran obtenir el document per accedir als locals de restauració de Galícia si presenten el resultat d'una PCR o un test d'antígens negatiu, o bé el certificat de recuperació de la Covid si han passat la infecció.

El TS, però, estableix que l'exigència d'exhibir el passaport s'ha de sotmetre a ratificació judicial, ja que pot afectar els drets fonamentals "a la igualtat, a la intimitat i a la protecció de dades" de la persona.


L'aval del Suprem al certificat Covid obre la porta a altres comunitats a implantar-lo. Canàries i Cantàbria també van impulsar la mesura aquest estiu, però els respectius tribunals superiors van tombar la mesura.

Una mesura que s'aplica a tot Europa


El passaport Covid ja s'exigeix en més d'una vintena de països d'Europa, entre els quals França, Itàlia i algunes zones de Portugal. En alguns països només s'aplica per accedir a actes amb grans concentracions de persones, mentre que en uns altres és un salconduit necessari per poder consumir en un bar o per viatjar en transports interurbans. 

A Espanya el Ministeri de Sanitat de moment no s'ha mostrat partidari d'exigir el certificat per poder accedir a locals de restauració i oci, però la mesura està sobre la taula per la petició d'estudiar-la de diverses autonomies, entre les quals Catalunya.

Altres notícies que et poden interessar
​ 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació