«Sobrazzada, biutifarra i veicon»: així és la primera carnisseria vegana de Barcelona

Farmers Veggie Butchers és el projecte de tres amics que volen convertir-se en referents del sector sense tancar la porta a gent curiosa que vol provar nous productes

Henrique Marques, un dels fundadors de Farmers Veggie Butchers
Henrique Marques, un dels fundadors de Farmers Veggie Butchers | Gala Espín
18 de setembre del 2021
Actualitzat el 20 de setembre a les 8:15h
Actualment hi ha, més o menys, un 8% de la població mundial que segueix una dieta vegetariana o vegana. Això representa que 616 milions de persones no mengen, almenys, carn i peix. Les dades a l'estat espanyol són similars: segons l'últim informe de l'ONU, el 7,8%, és a dir, 3.697.200 persones, segueix una dieta basada en proteïna no animal.

El veganisme, un dels moviments socials més importants del segle XXI, és originari de Gran Bretanya, on el 1944 Donald Watson va inventar el terme "vegà" en fer de la seva convicció un estil de vida. A poc a poc s'han destapat noms de persones rellevants al llarg de la història que s'han apuntat a aquest moviment: Miguel de Cervantes (només vegetarià), Nikola Tesla (tot i que menjava làctics) i l'actriu Ellen Pompeo, coneguda pel seu paper a Anatomía de Grey.

Donada la rellevància que aquest estil de vida té en la societat actual, a Barcelona s'ha obert la primera carnisseria vegana. Ideada per tres amics -Eric Bueno, Henrique Marques i Alfonso Muñoz- que volien reduir el seu consum de carn menjant productes naturals, Farmers Veggies Butchers és una realitat des del 28 d'agost.

Els fundadors del negoci expliquen a NacióDigital que han estat tres anys desenvolupant el projecte, però no l'han activat fins a trobar el local "idoni". Per a ells era molt important aconseguir un espai al barri de Gràcia de Barcelona perquè "hi ha més consciència per part dels veïns" i la gent està "més oberta" a aquest estil de vida. Així, Farmers resideix a la cruïlla del carrer Or i el carrer Verdi. 

El perquè de dir-li "carnisseria", expliquen, és senzill: "Era el ganxo per atraure la gent que no és vegana". Passa el mateix amb el porquet que presideix la sala: està situat fora de la vitrina i es mira els productes feliçment "perquè ell no és el menjar". És, bàsicament, un objectiu: "Que entrin pensant que som tradicionals ja ens va bé, així ens coneixen i potser ens proven".

Els productes i l'establiment tenen una aparença de carnisseria tradicional, que ho fa més "divertit". S'hi ven sobrazzadabiutifarra i veicon, entre d'altres. El veicon és el bacó vegà fet amb base de cigrons i la sobrazzada és una falsa sobrassada amb base de tomàquet sec. És "real fooding", defensen des de Farmers, "menjar real i sense processar". 


"Els nostres productes no poden tenir el gust de la carn, són naturals!", expliquen. I és que s'han trobat amb clients que pregunten si la biutifarra els recordarà a una botifarra tradicional. Tot i això, el xef executiu, Henrique Marques, utilitza moltes espècies i juga amb la textura perquè puguin assemblar-s'hi.

La passió per la restauració de Bueno, Marques i Muñoz ha fet de Farmers un lloc de referència per a persones que segueixen una dieta vegana, però també per gent curiosa que vol provar nous productes. De fet, des de Farmers reconeixen que el projecte "va molt enfocat a la gent que no és vegana".

"Hem rebut una resposta molt positiva", afirmen. I l'èxit obtingut en només tres setmanes ja fa pensar els fundadors de Farmers en obrir un segon local a la capital catalana abans que acabi el 2021. Ara per ara no saben quina serà la ubicació exacta, però sí que volen sortir del barri de Gràcia per arribar a un públic més ampli. Una crescuda que també volen ampliar al món online amb un servei de venda a domicili, així com la comercialització dels seus productes a restaurants.