Sánchez esvaeix la incertesa i assistirà a la reunió de la taula de diàleg

El president espanyol anuncia que serà a Barcelona per citar-se primer amb Aragonès i després es faran la foto amb les dues delegacions

Pedro Sánchez i Pere Aragonès, a la Moncloa.
Pedro Sánchez i Pere Aragonès, a la Moncloa. | Govern
14 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:14h
Fa un parell de setmanes, a Palau estaven relativament tranquils davant dels dubtes evidents sobre la presència de Pedro Sánchez a la segona reunió de la taula de diàleg. Si el president del govern espanyol encara no havia confirmat que s'asseuria a la mesa negociadora, remarcaven des de l'entorn més proper de Pere Aragonès, és perquè es volia estalviar dues setmanes de crítiques per plantar-se davant d'una delegació catalana que li insistiria en el referèndum i l'amnistia com a vies per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. Passades aquestes dues setmanes, les incògnites s'han esvaït: Sánchez sí que serà, presencialment, a la trobada que se celebrarà finalment aquest dimecres a Barcelona. Ho ha confirmat ell mateix en una entrevista a TVE.

Els dos presidents es reuniran a Palau per abordar el contingut polític i el mètode de treball de la taula de diàleg i, posteriorment, es faran la foto i saludaran a les delegacions dels dos governs, que tindran una reunió de caràcter més "tècnic". El format serà, doncs, diferent del de la reunió de febrer de 2020 a la Moncloa. Sánchez no es va reunir aleshores amb Quim Torra, però va ser durant tota la reunió amb les dues delegacions i el seu homòleg català. Presidència considera que les dues reunions que es faran dimecres, la dels presidents i la posterior de les dues delegacions, "formen part de la jornada de la taula de diàleg" i que, per tant, Sánchez hi serà i hi haurà una supervisió dels continguts per part d'ell i d'Aragonès. Junts afirma que si Sánchez no és a tota la reunió amb les dues delegacions no es podrà considerar que hi assisteixi.  

La presència del president espanyol acaba de definir l'alineació de la delegació del seu govern, que ell ha dit que liderarà i que aterrarà a la capital catalana amb sis membres a banda del president: Félix Bolaños, ministre de Presidència; Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esports; Raquel Sánchez, ministra de Transports; Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial; Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball, a banda de cap de files d'Unides Podem al govern espanyol; i Manuel Castells, ministre d'Universitats. Només Sánchez i Castells repeteixen respecte la primera cita de la mesa de negociació, senyal de fins a quin punt les dues delegacions han patit sotragades en aquests últims dinou mesos.

Poc després que Sánchez confirmés la seva presència, la Generalitat va confirmar que la trobada serà dimecres -Sánchez havia indicat que aquesta data era la més "previsible"- i ha indicat que l'objectiu serà "remprendre" el "procés de negociació". Els dos presidents es reuniran abans que ho facin les dues delegacions. "Aquesta trobada servirà per situar els objectius i la metodologia de la taula per la resolució del conflicte jurídic, que es reunirà tot seguit", s'apuntava en el mateix comunicat donant a entendre quin seria el format. La Generalitat compleix, d'aquesta manera, l'objectiu -almenys de manera aparent- de "represa" de la via negociada per superar les ferides produïdes la tardor del 2017.

Els contactes entre els socis de Govern a Catalunya, tant a nivell de l'executiu com entre partits -la coordinació és un dels punts que més s'ha intentat greixar per evitar les disputes públiques constants de l'anterior legislatura-, han estat habituals en les últimes hores. Aragonès espera tancar aquest mateix dimarts la delegació catalana a la taula, però l'alineació definitiva ha estat subjecte fins a última hora de si Sánchez venia a Barcelona. El més probable és que Aragonès faci tàndem amb el vicepresident Jordi Puigneró, que liderarà la representació de Junts. Els noms de Roger Torrent i Laura Vilagrà, avançats per NacióDigital, estan tancats des de fa dies. Els noms de Victòria Alsina, Gemma Geis i Jaume Giró eren damunt la taula de la delegació catalana però aquest dimarts Junts ha proposat que a Puigneró l'acompanyen Jordi Turull, Míriam Nogueras i Jordi Sànchez, que a diferència dels representants del PSOE i dels d'ERC no formen part dels governs. Això ha creat malestar a Palau.

El partit de Carles Puigdemont, en tot cas, no tenia previst decidir res fins que no sapigués què feia el líder del PSOE i per això ha esperat a aquest dimarts. Junts -així ho va verbalitzar dilluns Elsa Artadi, portaveu del partit- reclamava a Aragonès que no s'assegués a la mesa de la negociació "per dignitat institucional" en cas que Sánchez decidís plantar el mecanisme de negociació. Artadi ha indicat, després de la reunió de l'executiva, que el president del govern espanyol estava jugant a "humiliar" la part catalana amb la incògnita viva sobre la seva presència, i també ha aprofitat per espolsar-se la responsabilitat sobre un hipotètic fracàs de la via dialogada. Per què? Perquè, segons Junts, la taula es va fer "en secret i d'esquenes" a la resta de l'independentisme i amb el PSOE i ERC com a protagonistes. Afirmacions com aquestes fan que els republicans, en privat, arrufin el nas i acusin els socis de Govern d'estar intentant "minar" la reunió.

Els últims dies, de fet, a rebuf de la Diada -un èxit de mobilització en context de pandèmia i de divisó independentista-, ha tornat a aflorar el xoc estratègic entre els socis de l'executiu. ERC ha redoblat l'aposta pel diàleg i ha enviat missatges crítics -majoritàriament implícits- cap a Junts, mentre que els de Puigdemont han insistit en l'aposta per la unilateralitat. De moment, això sí, sense concrecions. Artadi, aquest dilluns, ha assenyalat que plantejar escenaris de futur podria ser interpretat com una "deslleialtat" cap a la taula de diàleg, però ha indicat que episodis com l'1-O no s'expliquen sense el component unilateral. Qui està tenint més protagonisme a l'hora de rebatre Aragonès i l'aposta per la mesa amb l'Estat és Laura Borràs, presidenta del Parlament, mentre que els consellers es mantenen en perfil baix.

Davant d'aquest escenari, ERC manté que ha arribat el "moment d'aprofitar l'oportunitat" que brinda la taula, i que seria lesiu "aprofundir" en la divisió. "La confrontació intel·ligent és amb l'Estat. L'adversari l'hem de tenir molt clar", ha ressaltat Marta Vilalta, secretària general adjunta dels republicans. ERC ha vist en els últims dies com alguns dels seus dirigents, inclòs Oriol Junqueras, han rebut xiulets per part de manifestants independentistes -en alguns casos, com va assenyalar TV3, propers a Junts- degut a l'aposta per asseure's amb el govern espanyol. La mesa de negociació apareix en l'acord d'investidura de Sánchez signat a finals del 2019, però en dinou mesos només s'ha celebrat una trobada, just abans de la pandèmia.

L'aeroport sobrevola la reunió
Conflicte polític a banda, el PSOE ha mostrat interès per revestir d'una pàtina competencial la taula de diàleg. Encara més després que s'hagi frustrat, almenys momentàniament, l'ampliació de l'aeroport. És la mesa de negociació l'organisme òptim per tractar aquesta carpeta? La resposta és negativa si la pregunta s'eleva a la Generalitat, però també si es fa a la ministra de Transports, Raquel Sánchez. "No és el fòrum adequat", ha apuntat aquest dilluns des de Santa Perpètua de la Mogoda. Sánchez, a banda, ha insistit que prorrogar un any la negociació sobre la reforma de la infraestructura pot generar "més inconvenients que beneficis".

ERC, en tot cas, ha insistit que la taula no pot acollir debats com el de l'aeroport. "Hi ha espais per poder parlar de cada cosa", ha explicat Vilalta, que s'ha referit a la comissió bilateral Estat-Generalitat i als grups de treball específics per afrontar qüestions sectorials com infraestructures, traspassos, competències i inversions. "La ministra segur que ho sap i n'és conscient", ha reblat la portaveu del partit. "Si diuen que durarà poc la reunió és que potser no tenen proposta per a Catalunya", ha afegit Vilalta. Miquel Iceta, ministre de Cultura i integrant de la mesa, ja ha indicat que, si es parla d'autodeterminació i amnistia, la cita de Barcelona no tindrà cap èxit.

"Si hem de votar, que sigui sobre un acord", ha diagnosticat Sánchez a TVE, on ha volgut atorgar importància a l'aposta pel diàleg i ha evitat respondre sobre si hi ha marge per cedir competències a Catalunya per celebrar un referèndum. El president del govern espanyol no es mou de l'anomenada "agenda del retrobament", i si es desplaça a Barcelona és també per aplanar el camí de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, per als quals ERC és indispensable. Malgrat que el diàleg i el mentrestant transcorrin per camins paral·lels, en algunes ocasions s'acaben entrecreuant.

Casado creu que Sánchez "accepta el referèndum"
La reacció de l'oposició a l'anunci de Sánchez no s'ha fet esperar. El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Sánchez d'"acceptar el referèndum que li demanen els independentistes si arriben a un acord". A més, el cap de l'oposició al Congrés dels Diputats ha descrit el fet de "gravíssim" i creu que "està anant massa lluny per un grapat de vots". "No ho permetrem", ha sentenciat el líder dels populars.