Costa demana al TC que suspengui la causa del TSJC contra la mesa del Parlament

L'exvicepresident de la cambra fa el moviment amb la vista posada al Tribunal d'Estrasburg

Josep Costa, durant el debat de política general.
Josep Costa, durant el debat de política general. | Adrià Costa
13 de setembre del 2021
Actualitzat el 14 de setembre a les 10:02h
L'exvicepresident del Parlament Josep Costa ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) i ha demanat que suspengui la causa contra la mesa del Parlament que instrueix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Alhora, també ha recusat tots els magistrat del TC que han participat en causes prèvies relacionades amb el procés. El moviment, amb la vista posada al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) és un "torpede" a l'alt tribunal, segons ha definit Costa a través de Twitter.

L'exdiputat de Junts sosté que la causa contra la mesa "vulnera la doctrina del TC sobre la inviolabilitat parlamentària". Per tot plegat, Costa també demana al tribunal que suspengui de manera cautelaríssima la declaració prevista per dimecres a l'espera que l'alt tribunal es pronunciï sobre la qüestió. El TSJC ha citat a declarar Roger Torrent, Adriana Delgado, Eusebi Campdepadrós i el mateix Costa, investigats per un delicte de desobediència al TC. El recurs, de 107 pàgines i al qual ha tingut accés NacióDigital, sosté que els magistrats del TC són els que provoquen una "infundada persecució penal" contra Costa i la resta de membres de la mesa del Parlament de la passada legislatura, i alhora són també aquests magistrats els que poden veure la demanda d'empara per les vulneracions de drets que ells mateixos han propiciat. D'aquesta manera, Costa denuncia "contaminació i falta d'imparcialitat" de bona part dels magistrat de l'alt tribunal espanyol per veure el cas. 

La defensa de Costa, que pilota Gonzalo Boye, planteja la recusació pensant ja en Estrasburg. Alhora, també demana suspendre de manera cautelar la citació prevista per dimecres, perquè, segons argumenta la defensa, la vulneració de drets fonamentals es produeix amb la simple incoació de la causa penal. Tenint en compte que Costa està citat a declarar dimecres, "la urgència d'aquesta suspensió és més que evident" per evitar que l'empara sol·licitada perdi la finalitat. El recurs també sol·licita suspendre la interlocutòria de 16 de març, que acordava investigar Torrent, Costa, Campdepadrós i Delgado.