Junts reclama a Aragonès que no sigui a la taula de diàleg si Sánchez la planta

Artadi assegura que el mecanisme de negociació és "responsabilitat" del PSOE i d'ERC i reclama "dignitat institucional" al president davant la "humiliació" que busca el dirigent espanyol

Elsa Artadi, aquest dilluns.
Elsa Artadi, aquest dilluns. | Junts
13 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:39h
Si Pedro Sánchez decideix no venir a la reunió de la taula de diàleg prevista per aquesta setmana a Barcelona, Pere Aragonès no s'hi ha d'asseure per "dignitat institucional". Aquest és el missatge que ha traslladat aquest dilluns la portaveu de Junts, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior a l'executiva de la formació que lidera Carles Puigdemont. Artadi ha indicat que els membres del partit que assistiran a la trobada es decidiran en funció de quina sigui la delegació estatal i, sobretot, si Sánchez hi va. De moment, els membres confirmats de la part catalana són Aragonès i els consellers Roger Torrent i Laura Vilagrà. Junts encara no ha definit qui nomenarà.

Artadi ha indicat que la "responsabilitat" de l'èxit de la taula de diàleg és exclusiva d'ERC i dels PSOE, perquè són els que van pactar la mesa "d'esquenes i en secret" de l'independentisme durant els últims dies del 2019. La taula només s'ha reunit una vegada, el 26 de febrer del 2020, amb presència de Sánchez i l'aleshores president Quim Torra. "Sembla que el líder del PSOE tingui intenció d'humiliar, amb les poques ganes que té de venir", ha assenyalat la portaveu de Junts, que ha assenyalat que no hi ha cap motiu que l'impedeixi formar part de la trobada d'aquesta setmana.

Junts lamenta que no hi hagi, quan queden pocs dies perquè se celebri la reunió, un ordre del dia i tampoc la definició de si Sánchez hi assistirà. "Els nostres noms els traslladarem quan tinguem la informació necessària", ha reiterat Artadi, en referència al fet que ERC ja avança que demà dimarts el Govern nomenarà les persones que el representaran. La portaveu de la formació ha tornat a evidenciar l'escepticisme amb la taula, i ha tret pit d'haver mantingut "el mateix relat" sobre el diàleg. "Som escèptics sobre un instrument que no va néixer bé. Aquesta és la nostra convicció", ha remarcat.

En condicions normals, la representació de Junts hauria d'estar liderada per Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern. Aragonès prefereix que la part catalana estgiui formada per membres de l'executiu, de manera que Junts hauria d'escollir dos consellers més -s'han valorat els noms de Victòria Alsina, Gemma Geis i Jaume Giró- per acompanyar Vilagrà, Torrent i Aragonès. Artadi, en tot cas, ha posat l'accent en la necessitat que la trobada serveixi per abordar l'autodeterminació i l'amnistia, que suposen la "solució" per atacar "l'arrel" del conflicte. "Això s'ha de tractar de cara, i explicar a la ciutadania què pensa cada part", ha remarcat la portaveu de Junts.

En el cas de la formació de Puigdemont, en els últims dies ha redoblat l'aposta per la unilateralitat davant la "manca de concrecions" que observen en el diàleg propugnat per Aragonès. Tanmateix, Artadi no ha concretat en què s'ha de traduir la unilateralitat en el curt termini. "Podria ser interpretat com una deslleialtat", ha assenyalat la portaveu de Junts. També ha assenyalat, en tot cas, que sense la via unilateral no serà possible la independència, de la mateixa manera que aquesta manera d'actuar, ha indicat, va ser la que va permetre celebrar el referèndum de l'1-O.

Consell nacional per activar el compte enrere cap a les municipals
Aquest dissabte, Junts celebra la primera reunió del consell nacional des que es va crear el partit. S'havia de fer a finals de juliol, però l'escalada de contagis va impedir-ho. Artadi ha indicat que servirà com a tret de sortida a les eleccions municipals del 2023, en les quals una de les carpetes pendents és la relació amb el PDECat. Alcaldes de la formació postconvergent, segons ha avançat aquest dilluns l'Ara, han registrat les sigles de Junts en un gest pensat, també, per negociar amb els de Puigdemont.

Artadi ha indicat que això indica la "força" que té la marca de Junts -sota control de l'expresident de la Generalitat des de finals de juny de l'any passat- i ha remarcat que no hi haurà cap coalició generalitzada amb el PDECat. De fet, ha continuat insistint que les portes de Junts continuen "obertes" per tothom que s'hi vulgui sumar.