«La Diada del desànim»: la premsa espanyola furga en la divisió independentista

La premsa internacional destaca la manifestació i la situa en el context previ de la negociació amb el govern espanyol, que considera "difícil"

Un moment de la manifestació d'aquest Onze de Setembre.
Un moment de la manifestació d'aquest Onze de Setembre. | Adrià Costa
11 de setembre del 2021
Actualitzat a les 22:57h
La premsa internacional s'ha fet ressò de la multitudinària manifestació de la Diada. L'alemany Die Zeit, un dels mitjans més influents de la premsa germànica, ha titulat que "Centenars de milers de catalans reclamen la independència d'Espanya". Com fa la resta de premsa internacional, incideixen en la proximitat de la reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i l'executiu de Pedro Sánchez. Destaca que el lideratge sobiranista "ha refermat la seva vindicació de referèndum aquest dissabte", però considera "improbable" que el govern espanyol hi accedeixi. 

Euronews informa àmpliament de la mobilització ciutadana produïda a Barcelona: "Milers de catalans van corejar, cantar i onejar banderes mentre marxaven per barcelona demanat la independència". Euronews situa la mobilització en l'escenari de negociació que s'obrirà i afirma que, malgrat tot, es viu "un moment de menor tensió" des que tots dos governs han acordat iniciar la taula de diàleg.  

El luxemburguès Le Essentieldestaca que "centenars de milers de catalans es manifesten al carrer" i recorda que es viuen els prolegòmens d'una taula de diàleg amb l'Estat que es presenta "tensa". El prestigiós mitjà francèsLa Croix destaca la manifestació i subratlla que quatre anys després de l'1-O, l'independentisme està dividit i es replanteja el seu full de ruta. 

La premsa portuguesa també se n'ha fet ressò. El Diario de Noticias, un dels grans mitjans lisboetes, ha informat titulat que "milers de persones surten al carrer per demanar la independència de Catalunya" i destaca el lema de la convocatòria de "volem lluitar i guanyar la independència".   

Les agències de premsa internacional destaquen també la manifestació d'aquesta Diada com a prèvia a les negociacions de Catalunya amb el govern espanyol. L'agència France Press ha titulat la seva informació"Independentistes catalans tornen al carrer abans de negociar amb Madrid". Assenyala que la mobilització d'avui no ha aplegat la mateixa gent que en les anteriors diades, en part per la pandèmia, i recorda que falten pocs dies per a la trobada entre tots dos governs, que preveu "difícil".

Per la seva banda, Associated Pressdestaca la "divisió sobre les converses amb Espanya" que són a punt de celebrar-se. L'agència recorda que les expectatives existents sobre la propera taula de diàleg són "baixes", les reivindicacions d'amnistia i referèndum del Govern català, i explica que les eleccions catalanes han mostrat una societat dividida pràcticament per la meitat. 

La premsa espanyola, alineada
Els mitjans de comunicació espanyols s'han abocat a un intent de mostrar una Diada deslluïda i envoltada per la divisió dins del bloc independentista. El Paísha titulat "El secessionisme es manifesta dividit abans de la mesa de diàleg amb el govern". El diari afirma que "desenes de milers" de manifestants surten al carrer "malgrat les discrepàncies públiques entre partidaris i contraris a la negociació". El País ja havia titulat el matí que "La Diada arranca a mig gas condicionada per la mesa de diàleg amb el govern". El rotatiu progovernamental suavitzava després matisant que l'ofrena a Rafael Casanova "s'allunya de la tensió d'altres anys". 

El diari El Mundo ha subratllat les tensions internes en el bloc sobiranista: "L'independentisme surt al carrer dividit" i destaca que l'ANC va dur 1.330 autocars a Barcelona el 2019 i aquest cop uns 200. El Mundo ha destacat durant tot el dia les divergències entre Junts i ERC ("Diada convulsa per a ERC per la seva aposta de negociar amb el govern"). El diari, caracteritzat per la seva línia furibundament anticatana, aprofundia en les escridassades patides pel líder d'ERC en l'acte del Fossar del 10 de setembre a la nit: "L'independentisme es regira contra Junqueras al crit de 'traïdor'", i destacava que l'havien anomenat "botifler".

També El Español, de Pedro J. Ramírez, fa bullir l'olla amb els atacs al líder d'Esquerra i ha titulat:"La Diada a mig gas i amb l'independentisme dividit". Com ha fet El Mundo, també furga en les escridassades al president d'ERC al Fossar: "Independentistes esbronquen Junqueras en una ofrena a Barcelona amb crits de 'botifler'". Subratllava que hi havia "menys banderes que altres anys" i que "el desànim en l'independentisme també és patent en la falta de símbols secessionistes als balcons. Carrers que altres anys, durant la Diada, apareixien plenes d'estelades​ a les finestres, en aquesta ocasió estan pràcticament buides". 

"La Diada del desànim", proclama el conservador ABC. El rotatiu afirma que la manifestació ha estat "una marxa important quant a participació, però molt lluny, llunyíssim, d'anteriors convocatòries". L'ABC ha assegurat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat rebut "amb divisió d'opinions" i que durant la marxa ha hagut d'escoltar crits de "traïdor" i "botifler".

Només els mitjans situats més a l'esquerra informen de manera respectuosa sobre la Diada. Publico titula de manera assèptica "Milers de persones participen en la manifestació independentista de Barcelona" i assegura que "l'independentisme aprofita la Diada per recuperar el seu discurs més decidit". En una línia molt similar, Eldiario.es informa que "Milers d'independentistes tornen al carrer a Catalunya per la Diada".