Aragonès promet «ambició» i demana «confiança» en la taula de diàleg

El president defensa en el missatge de la Diada el referèndum acordat i el procés per aconseguir-lo com la via "més inclusiva" i que obliga tothom "a fer una proposta de país"

Pere Aragonès a l'Hospital de Sant Pau.
Pere Aragonès a l'Hospital de Sant Pau. | Jordi Bedmar
10 de setembre del 2021
Actualitzat a les 21:52h
La taula de diàleg (de "negociació" els agrada dir-ne al Palau de la Generalitat) és la gran aposta del president Pere Aragonès per resoldre el procés i aconseguir l'objectiu d'"una república catalana, independent i europeista". A les portes de la Diada i en la setmana de la reunió de la taula de diàleg entre governs a Barcelona, Aragonès ha promès afrontar la negociació "amb tota l'ambició" i ha demanat que sigui rebuda "amb tota la confiança de la nostra capacitat de sortir-nos-en". Ha de ser ben acollida, ha dit, perquè és una fita que "no s'havia aconseguit mai abans". És obrir una negociació entre governs on s'arriba amb una "àmplia" majoria a favor de la independència i encara més àmplia a favor del dret a decidir i la fi de la repressió. Unes majories que seria desitjable traduir en els pròxims mesos en "una aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania per recuperar conjuntament la iniciativa" i fer realitat un referèndum que és "irrenunciable"

En el seu missatge institucional de la Diada, el primer que fa com a president i que ha volgut fer des del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau com un record a les persones que han patit la pandèmia i els seus efectes i com un reconeixement als sanitaris, Aragonès ha afirmat, davant els dubtes que planteja un sector de l'independentisme, amb els seus socis de Junts al capdavant, que cal encarar la negociació "unint esforços" i construint "confiances". Unes condicions que són necessàries, ha afirmat, davant un procés que, també per l'actitud del govern espanyol contrària al referèndum, estarà "ple d'obstacles i que necessitarà temps, unitat i perseverança". El seu discurs, televisat, ha acabat amb un "visca Catalunya lliure". 

A diferència dels seus socis, Aragonès prefereix veure l'ampolla mig plena i ha afirmat que fins fa poc era "impensable" que l'Estat reconegués "l'existència del conflicte" i que ara s'ha aconseguit "que l'Estat segui en una taula de negociació amb el Govern", que defensarà "l'amnistia i el referèndum". A més, ha cridat a omplir els carrers arreu del país a la Diada d'aquest dissabte perquè això donarà "força a la negociació".

El cap de l'executiu s'ha esforçat en la defensa de la via que defensa ERC, a la que la CUP ha donat una oportunitat i que Junts valora amb escepticisme. La seva aposta és la del referèndum pactat "perquè és l'aposta més inclusiva per resoldre conflictes" i ha esmentat "el que ha fet i tornarà a fer Escòcia", que preveu votar el 2023 i té el vistiplau de Londres per fer-ho si així ho vol el 60% de la població. Ha donat a entendre que el referèndum acordat amb l'Estat, si s'aconsegueix, serà inclusiu: "La millor manera de defensar un futur compartit és posar les bases perquè totes les propostes es puguin dur a terme si compten amb l'aval de la majoria de la ciutadania", ha afirmat.

Aragonès ha promès doncs fermesa en les conviccions i ambició a l'entorn una sortida, la del referèndum pactat, que és la més "inclusiva". Sense esmentar-ho l'ha contraposada al'statu quo autonòmic i a les vies unilaterals. Per això s'ha referit als catalans que no defensen la independència. Ha afirmat que el referèndum pot ser una solució "que inclogui a tots" perquè té la virtut que "tothom té el dret a guanyar i tothom ha d'acceptar el resultat". Un procés que "obliga a tots a fer una proposta de país"



País amb futur compartit
Per al cap de l'executiu és important voler seguir sent "un país amb un futur compartit". Abans de la seva defensa de la transcendència de la taula de diàleg i de proclamar que Catalunya no s'ha d'apartar mai de l'objectiu de seguir sent "un sol poble" ha fet referència a la pandèmia "que condiciona i continuarà condicionant les nostres vides". Una situació que ha provocat "una profunda crisi" que se suma a "a les dificultats preexistents" i amb un conflicte amb l'Estat que "fa massa temps que està pendent de resoldre" i que té cares "com la repressió" que limita drets i no ofereix "sortides a les persones a l'exili".

El cap de l'executiu ha repassat les "necessàries" transformacions social i econòmica, verda, feminista i democràtica i no s'ha estat de defensar les vacunes, "la millor eina per guanyar la batalla a la Covid". La del referèndum acordat serà encara més complicada, tant dins com fora de Catalunya.
 

Missatge institucional d'Aragonès amb motiu de la Diada by naciodigital on Scribd