Viure a pagès per un dia

Benvinguts a Pagès recupera la presencialitat i ofereix visites gratuïtes a 150 explotacions d'arreu de Catalunya

El 2 i 3 d'octubre torna Benvinguts a Pagès
El 2 i 3 d'octubre torna Benvinguts a Pagès | Prodeca
22 de setembre del 2021
Actualitzat el 27 de setembre a les 10:20h
La pandèmia ens ha fet valorar més que mai el producte local. Però, què i qui hi ha al darrera de la vedella i el poltre de muntanya, dels formatges, de la mel, de l'oli d'oliva...? Benvinguts a Pagès recupera la presencialitat després d'un any d'absència i ho farà el cap de setmana del 2 i 3 d'octubre.

En què consisteix Benvinguts a Pagès La Festa? És un cap de setmana en què més de 150 explotacions de tot Catalunya obren les portes per ensenyar al públic les granges, els cultius, els obradors, els ramats, les barques i les pastures. Una oportunitat per conèixer o redescobrir on neix tot allò que mengem i, sobretot, fer-ho de primera mà amb les persones que ho fan possible. "És una experiència en majúscules", assegura Ramon Sentmartí, director de Prodeca. "Poder entrar a les explotacions, trepitjar la terra, conèixer els pagesos i descobrir com produeixen els aliments és una oportunitat única", afegeix.
 
 
Totes les visites són gratuïtes però s'han de reservar a través del web benvingutsapages.cat. L'oferta del 2 i 3 d’octubre es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals i activitats complementàries. A més, és una oportunitat única per omplir el rebost comprant directament a pagesos i productors.


Una gran diversitat de propostes
Les més de 150 explotacions que obriran les portes el 2 i 3 d'octubre són de la pràctica totalitat de comarques catalanes. A més, representen la màxima diversitat del sector primari català. Els visitants, per exemple, podran endinsar-se al Parc de les Olors de Claret, a la Segarra, en què veuran en primera persona com es treballa un cultiu ecològic d'arbres fruiters, hortalisses, herbes aromàtiques i arbres de bosc.

A la zona del Montseny, una proposta interessant és el Centre de Manipulació de la Castanya, un projecte per posar en valor un dels fruits més tradicionals de la zona. Més al nord, en ple Ripollès, Can Pastoret és una explotació ramadera ecològica de vaques, eugues i cabres –i també de la trumfa de la Vall de Camprodon- amb una aula d'entorn rural molt pensada per als més petits de la casa.
 


A l'altre extrem del Pirineu, a l'Alta Ribagorça, Cargols Txambonet mostra com funciona una explotació que produeix 125.000 alevins d'aquest mol·lusc tan típic de la gastronomia de Ponent. Baixant a la plana de Lleida, la Cistella de Ponent és un jove projecte nascut en plena pandèmia per omplir el rebost de les famílies dels millors productes d'horta. Al Delta de l'Ebre, per la seva banda, el Molí de lo Nostre Arrós permet descobrir el cultiu d'aquest producte tan típic d'aquest territori.

"La pandèmia ha accentuat una tendència dels darrers anys: s'ha pres consciència que el sector primari és essencial", assenyala Ramon Sentmartí. L'emergència climàtica també posa en valor la producció local de qualitat i sostenible. "És en aquest context que hi ha més interès que mai en conèixer els nostres productors", destaca el director de Prodeca, l'empresa pública de la Generalitat organitzadora de Benvinguts a Pagès.

Visites gratuïtes però amb reserva obligatòria
Les places per participar a Benvinguts a Pagès són limitades i les visites gratuïtes s’han de reservar prèviament a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que funciona com a central de reserves, per complir amb els protocols per fer front a la situació de pandèmia. 

A més, es respectaran les mesures de seguretat i prevenció vigents en cada moment en què destaquen les visites en grups d’un màxim de deu persones, l’ús de la mascareta, el rentat de mans i la distància de seguretat durant les visites.

Tradicionalment, el públic familiar ha estat el predominant. Tot i això, s'adreça a tots els públics en general i també específicament als foodies, als joves i a aquelles persones que volen aprofitar l'esdeveniment per fer compra directa.

 

Com planificar la visita?
 

 

1. Comarca
Tria la comarca que vols visitar en aquest mapa interactiu.

2. Ofertes
Explora les explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries que ofereix la zona.

3. Reserva
Reserva la teva visita a productors a la fitxa de cada explotació.

4. Planifica
Planifica el teu cap de setmana i consulta la guia de viatge.

5. Comparteix
Comparteix la teva experiència a les xarxes amb #BenvingutsaPagès21.

 

Una oferta més enllà de les visites a explotacions

Benvinguts a Pagès és una bona excusa per visitar alguna de les comarques del nostre país. En aquest sentit, més enllà de les visites a les explotacions agroalimentàries, també inclou de 200 establiments de restauració que treballen amb els productors del seu entorn i que, com a novetat, enguany han estat seleccionats pels mateixos pagesos. El públic també tindrà l’oportunitat de fer nit a més de 200 allotjaments rurals i, finalment, es programaran una cinquantena d’activitats complementàries.

Una bona opció és escollir alguna de les rutes d’un dia o de cap de setmana que inclouen les visites gratuïtes a les explotacions, l’estada als allotjaments i restaurants i també proposen redescobrir el patrimoni i la història de cada indret. Hi ha rutes a la Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida i Pirineus.

Però, a més, en aquesta ocasió Benvinguts a Pagès va més enllà del cap de setmana del 2 i 3 d'octubre. Amb la fórmula Benvinguts a Pagès Tot l'any, s'aplegaran tots aquells productors que obren les portes tot l’any per compartir el seu treball al camp, la pastura, la granja o l’obrador.