Aragonès demana la «màxima implicació» de Sánchez a la taula de diàleg

El president de la Generalitat insta el president espanyol a ser a la reunió de Barcelona i reclama "unitat" a la part catalana: "No m'entraria al cap que ningú volgués restar-li importància"

Pere Aragonès i Ximo Puig, abans de la cimera d'aquest dimecres a València.
Pere Aragonès i Ximo Puig, abans de la cimera d'aquest dimecres a València. | Govern / Jordi Bedmar
08 de setembre del 2021
Actualitzat a les 19:31h
Els presidents de Catalunya i el País Valencià, Pere Aragonès i Ximo Puig, han reprès el contacte institucional aquest dimecres, després d'un parèntesi prolongat, de més de quatre anys. I el contacte entre els dos governs ha estat marcat pel calendari de la taula de diàleg, l'instrument per discutir una resolució del conflicte polític entre la Generalitat i l'Estat. Des de València, Aragonès ha demanat la "màxima implicació" de la Moncloa a la mesa de negociació. Un missatge per instar Pedro Sánchez a ser present a la reunió de finals de la setmana que ve a Barcelona.

En el torn de preguntes davant de la premsa -després d'haver anunciat una "aliança" entre les dues Generalitats per captar fons europeus-, Aragonès ha volgut subratllar la "importància" de la represa de la taula de diàleg. "Comptem amb la màxima implicació institucional del govern d'Espanya", ha insistit el president català en diverses ocasions. Aragonès ha admès que el procés de negociació amb l'Estat estarà "ple d'obstacles".

Sobre les crítiques de sectors de l'independentisme a la taula de diàleg, el president de la Generalitat ha demanat no erosionar l'instrument de negociació amb l'Estat: "Comptem amb la voluntat d'unitat en la part catalana". En les darreres hores, la president de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha considerat "fracassada" la taula de diàleg abans que es reprengui i la consellera de Recerca i Universitat, Gemma Geis, no ha garantit la presència de Junts a la reunió de la setmana que ve a Barcelona. Ho ha dit en una entrevista a Els Matins de TV3. Junts vol saber abans si Sánchez hi serà present. De fet, a diferència d'ERC, la formació no ha decidit encara els seus representants en la sessió de treball amb el govern espanyol.

En la compareixença a València al costat de puig, Aragonès ha esquivat cap referència explícita a Carles Puigdemont, que aquesta setmana ha enviat una carta als inscrits del Consell per la República en què mostrava distància amb el diàleg amb la Moncloa. "No m'entraria al cap que ningú des de la part catalana volgués restar-li importància", ha afirmat el president de la Generalitat.