El silenci de l'Església davant del cas Novell clama al cel

Fins ara, ni la Conferència Episcopal, ni la Tarraconense ni el bisbat de Solsona han donat cap explicació sobre la renúncia del prelat

El cardenal Omella en una reunió de la Conferència Episcopal Espanyola.
El cardenal Omella en una reunió de la Conferència Episcopal Espanyola. | ACN
06 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:48h
La renúncia de Xavier Novell al bisbat de Solsona per mantenir una relació sentimental amb una escriptora ha deixat l'Església estabornida. I muda. Ja fa dues setmanes que es va conèixer la notícia de l'acceptació de la renúncia per part de la Santa Seu i encara és hora que ningú, ni el principal protagonista, Xavier Novell, ni cap instància eclesiàstica doni cap explicació sobre els motius i les circumstàncies que han dut el bisbe a prendre la seva decisió, més enllà de demanar als feligresos que preguin.

Segons ha pogut saber NacióDigital, no està previst que el cardenal arquebisbe de Barcelona i líder de fet de l'Església catalana, Juan José Omella, faci cap declaració sobre el tema. Ni en la seva condició d'home fort del catolicisme català ni en el de president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), del plenari de la qual Xavier Novell n'era membre. 

Tampoc ha dit ase ni bèstia la Conferència Episcopal Tarraconense, que reuneix els bisbes catalans. Fonts eclesiàstiques sí que consideren "possible, però improbable" cap posicionament de la Tarraconense, que es reunirà properament i que presideix en aquests moments l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.      

Des del bisbat de Solsona no s'ha estat pas més explícit. Després de les informacions aparegudes sobre la relació de Novell amb una escriptora del Bages, aquest dilluns la diòcesi solsonina ha emès una brevíssima nota que no pot ser més escadussera. El bisbat -que es troba gestionat pel bisbe de Vic, Romà Casanova- s'ha espolsat les responsabilitats i ha afirmat que "la decisió presa per l'esmentat bisbe emèrit obeeix a raons estrictament personals i, per tant, la corroboració, o no, d’aquestes informacions pertany al seu estricte àmbit personal".

"L'Església diocesana, en comunió amb el seu administrador apostòlic, monsenyor Romà Casanova i Casanova, continua pregant pel bisbe amb tota l'esperança posada en el Senyor", conclou el bisbat el comunicat. Des del primer moment, el bisbat de Solsona ha evitat entrar en el fons del tema, i ara passa la pilota a l'afectat, el bisbe que ha renunciat, i es limita a dir que continuen resant per ell. 

Fa uns dies, el bisbe de Vic i administrador de Solsona Romà Casanova -que no ha estat mai un prelat especialment comunicatiu- va reconèixer la "perplexitat" amb què s'està vivint una situació que no té precedents a l'Església catalana, i molt pocs fora d'ella. Casanova va subratllar en aquell moment que calia "respectar" les raons "estrictament personals" de Novell. A mesura que passen els dies, però, mentre es van coneixent més detalls del context de la renúncia, el silenci de l'Església es fa més clamorós.