La Fiscalia demana arxivar una altra causa del jutge del Volhov contra Alay per «vulnerar drets»

El fiscal retreu a Joaquín Aguirre que ordeni obrir una investigació "prospectiva" i sense indicar els possibles delictes

Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Puigdemont
Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Puigdemont | ACN
03 de setembre del 2021
Actualitzat a les 20:10h
Nou revès de la Fiscalia al jutge Joaquín Aguirre. El fiscal Fernando Maldonado ha demanat al magistrat que pilota l'operació Volhov que arxivi una causa que va obrir contra el cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, Josep Alay, sobre una suposada operació de venda de gas liquat entre una empresa xinesa i una russa, tal com ha avançat El Periódico.

Segons la Fiscalia, aquesta investigació és "prospectiva" i vulnera "els més elementals drets i llibertats en una societat democràtica basada en la supremacia de la llei". El negoci apareix en converses que de 2020 entre Alay i l'empresari rus Alexander Dmitrenko. L'escrit es va presentar vuit dies després que el jutge ordenes la investigació a la Guàrdia Civil.

En aquest temps, sempre segons El Periódico, l'Institut Armat va entregar al jutge Aguirre un atestat amb dades sobre l'operació que implicarien Artem Lukoyanov, fill adoptiu de Vladislav Surkov, un exassessor del president rus, Vladimir Putin. El fiscal vol que s'anul·li l'ordre donada a la Guàrdia Civil i que s'arxivi la causa per "falta de motivació lògica de la investigació".

En un escrit dur contra Aguirre -i no és el primer- diu que "no s'indiquen els possibles delictes ni les conductes penalment rellevants ni la seva qualificació jurídica". "Afirmar que s'ha d'investigar per veure si una operació és només una pantalla per algun finançament d'un partit polític és tant com facultar l'autoritat a investigar qualsevol fet i qualsevol persona per si ha comès un delicte", apunta Maldonado al recurs.