El Govern estrena les convivències en ple debat sobre el diàleg i l'aeroport

Els consellers i els secretaris generals es reuneixen aquest dissabte a la Vall d'en Bas per enfocar el curs polític amb la mirada posada en el pla de legislatura, els pressupostos i la negociació amb l'Estat

Trobada del Govern a la Vall d'En Bas.
Trobada del Govern a la Vall d'En Bas. | Govern
04 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:34h
El Centre de Cultura i Natura Can Trona de la Vall d'en Bas acull aquest dissabte la primera jornada de convivències que celebra el Govern aquesta legislatura. Es tracta d'un dels mecanismes de coordinació acordats dins del pacte signat entre ERC i Junts al maig, i es posa en marxa just en l'arrencada del curs polític. Un curs que està marcat per la represa del diàleg amb l'Estat -la mesa de negociació s'ha de reunir el 16 o el 17 de setembre a Barcelona- però també per qüestions de gestió, com ara l'ampliació de l'aeroport del Prat, que aquest divendres ha aixecat polseguera.

A la cita de la Vall de'n Bas hi estan convocats tots els consellers i també els secretaris generals de cada departament. Està previst que cadascun dels membres del gabinet exposi les prioritats del seu àmbit, que seran incloses en el pla de legislatura que fa setmanes que s'està elaborant. Al seu torn, aquestes línies mestres serviran per fixar les partides dels pressupostos de la Generalitat, que es presentaran a la tardor i es volen tenir en vigor des de l'1 de gener. El PSC ha estès la mà per negociar-los, però la prioritat del president Pere Aragonès és validar-los amb la CUP.

Aragonès està en contacte aquests dies amb la Moncloa per preparar la taula de diàleg, a la qual hi portarà l'autodeterminació -amb la proposta de referèndum acordat com a principal proposta- i l'amnistia com a via per resoldre la judicialització del procés. Una de les incògnites que persisteixen sobre la trobada és si hi assistirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no ho ha confirmat oficialment. De fet, des del PSOE es manté la incertesa sobre la seva presència. En la conferència que va fer dimecres per arrencar el curs polític, Sánchez no va fer cap esment a Catalunya i es va centrar en la recuperació econòmica. Oriol Junqueras, president d'ERC, va treure ferro dijous des de Ginebra a una hipotètica absència del president espanyol.

La taula de diàleg està íntimament lligada a una altra de les carpetes rellevants dels propers mesos, com és la dels pressupostos generals de l'Estat. Fonts republicanes assenyalen que, si no hi ha avenços en la negociació sobre el conflicte polític -és a dir, si no hi ha un calendari de treball, un mètode fixat i la voluntat de trobar acords discrets-, serà "molt complicat" que ERC validi els comptes de Sánchez. Junts demana abordar de manera conjunta aquesta negociació al Congrés, mentre que el PDECat està totalment inclinat a favor de fer com l'any passat i votar els pressupostos.

Un dels elements que enterboleixen la relació bilateral entre executius és l'ampliació de l'aeroport, especialment després que el document elaborat per Aena obri la possibilitat d'envair la zona protegida de La Ricarda per engrandir la infraestructura. Aragonès insisteix que el pla director -competència del govern espanyol- ha de protegir els espais naturals i sosté que el projecte d'Aena no compleix amb el "consens" dins l'executiu català. El vicepresident Jordi Puigneró i la ministra Raquel Sánchezvan acordar les línies mestres de la remodelació del Prat el 2 d'agost a Madrid, i la Moncloa té fins al 30 de setembre per aprovar el pla director en una reunió del consell de ministres.