Salut tornarà a fer tests a tots els contactes estrets de positiu

Les bones dades de la pandèmia permeten que el sistema de rastreig assumeixi de nou aquest volum de proves de diagnòstic

Una veïna se sotmet a la PCR
Una veïna se sotmet a la PCR | ACN
03 de setembre del 2021
Actualitzat a les 20:37h
El Departament de Salut tornarà a fer tests PCR a partir de dilluns a tots els contactes estrets de casos que hagin donat positiu de coronavirus, tinguin símptomes o no, i encara que estiguin vacunats. Els tests es faran entre quatre i sis dies -preferiblement quatre- després del contacte. En cas de tenir la pauta completa, no caldrà fer quarantena si el resultat de la prova és negatiu. En cas de no estar vacunat o tenir pauta incompleta, caldrà fer quarantena de deu dies, encara que el resultat de la prova sigui negatiu.

En l'entorn escolar, les persones amb pauta completa es faran un test d'antígens amb automostra supervisada a la farmàcia entre els dies 0 i 1 de detectar-se el cas. En les no vacunades, se seguirà la mateixa pauta que la població general: PCR entre els dies quatre i sis i quarantena deu dies.

Això es pot fer perquè, amb el descens de casos d'aquestes últimes setmanes, el sistema de rastreig ja ho pot assumir de nou. Arran de la cinquena onada, els rastrejadors es van col·lapsar i es va optar per no fer proves als contactes estrets. La vacunació, que aquests dies va a mig gas, ha permès controlar més ràpidament la cinquena onada, si bé no va poder impedir a principis d'estiu l'explosió de contagis. A dia d'avui, el 78,5% de catalans majors de 16 anys han rebut les dues dosis de la vacuna.

Amb el canvi de criteri de Salut es vol aconseguir controlar millor els contactes i fer una millor traçabilitat de la pandèmia, ara que la cinquena onada es comença a deixar enrere. Les dades d'aquets divendres són positives en aquest sentit. Els hospitals catalans veuen els efectes del descens de contagis. Per primer dia des de principis de juliol, els centres hospitalaris acumulen menys de 1.000 ingressats per Covid (986), ja que Salut ha declarat 30 altes durant les últimes 24 hores.

Pel que fa als pacients crítics, també les UCI es buiden. Avui hi ha 15 llits buits més, i el total de crítics als hospitals catalans és ara de 336. Pel que fa a les defuncions, se'n lamenten 67 més: 23.510 persones han mort a Catalunya pel coronavirus des de l'inici de la pandèmia.