El Sabadell proposa un ERO que deixarà sense feina 1.900 treballadors

El pla presentat per l'entitat financera afectarà sobretot la xarxa d'oficines i s'ha encarregat a Manpower el programa de recol·locació

Una oficina del Banc Sabadell a Barcelona
Una oficina del Banc Sabadell a Barcelona | Helena Margarit
02 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:37h
El Banc Sabadell ja ha concretat l'abast de l'ERO que va comunicar dilluns passat als seus treballadors. La direcció l'entitat financera, presidida per Josep Oliu, ha proposat als sindicats un pla d'ajustament de la plantilla que inclou l'acomiadament de 1.900 treballadors. També ha anunciat que encarregarà a Manpower el pla de recol·locació. 

D'aquesta manera, la retallada anunciada afecta un 12,5% de la plantilla del banc, tal i com es preveia. El Sabadell té uns 15.000 treballadors. El pla tindrà una incidència especial en la xarxa d'oficines i servicing al concentrar el 85% del total d'acomiadaments previstos. Ara, però, s'obre una fase de negociacions amb els sindicats que acabarà de conformar l'abast definitiu de l'ERO. 

La decisió de la cúpula del banc de procedir a una reducció de la seva plantilla es va conèixer dilluns passat. La proposta inclou mecanismes de prejubilació, baixes incentivades i un pla social de recol·locació. D'això se n'encarregarà Manpower. Des del primer moment, des del Sabadell s'ha volgut subratllar la voluntat d'acord amb els sindicats i s'ha destacat que les condicions proposades estarien "molt per damunt dels estàndards de mercat". 

L'entitat financera va presentar el maig passat un pla estratègic que es preveia que podia afectar 500 treballadors. El banc presidit per Josep Oliu havia elaborat des de l'any passat un pla basat en baixes incentivades i voluntàries, així com en prejubilacions. El 2020, el banc va tancar un acord amb els sindicats per a la sortida de 1.800 treballadors. L'objectiu era el d'evitar precisament un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO)

Des dels sindicats s'ha recordat que el banc ha contractat 200 persones aquest any i l'ajust efectuat en la plantilla de 1.800 persones. El Sabadell va anunciar uns beneficis de 220 milions de guany net el primer semestre. El banc, però, basa aquest procediment en la búsqueda de major rendibilitat. En el pla estratègic, l'entitat mostrava la voluntat de reforçar la reducció de costos derivats de la transformació del model de negoci, l'automatització i la simplificació de processos. 

Tot el sector bancari està travessant un període de retallades de personal. CaixaBank també va efectuar un ERO poc després del seu procés de fusió amb Bankia. L'entitat, després d'un pols amb els sindicats, va fixar en 6.452 les persones que perdrien el seu lloc de treball. En els darrers temps, la suma dels grans ERO del sector financer ja eleva a 54.000 les persones afectades.