La justícia revoca el tractament d'ozonoteràpia per a un pacient crític de Covid

La jutge constata que la teràpia no té l'aval científic i que ha de prevaldre la decisió dels metges per davant de la voluntat dels familiars

Una UCI, a Barcelona
Una UCI, a Barcelona | Europa Press
02 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:33h
Canvi d'opinió. El jutjat contenciós 6 de Barcelona ha revocat aquest dijous el tractament amb ozonoteràpia per a un pacient crític de Covid després de constatar que aquesta teràpia no té evidència científica suficient per concloure que pot aportar beneficis per curar el pacient en qüestió. El cas va generar polèmica, perquè la jutge va autoritzar en un principi l'ús d'aquest tractament en contra de la decisió dels metges. 

En una resolució de nou pàgines, el jutjat canvia de criteri després d'haver obtingut nova documentació. La jutge titular "discrepa respectuosament" de la decisió que va prendre la substituta i considera que manquen "els pressupostos necessaris" per accedir a la mesura cautelar.

Després de rebre l'informe mèdic forense el 31 d'agost i el de la Fiscalia l'1 de setembre, conclou que "no hi ha evidència científica" suficient per autoritzar aquesta teràpia i per això demana que se segueixi el tractament farmacològic establert. Considera ara que no es pot modificar la decisió adoptada per l'hospital i sosté que ha de primar el procés assistencial legalment previst i ofert als pacients per davant del "desig particular dels familiars d'aplicar una teràpia no autoritzada, l'eficàcia de la qual no ha estat científicament avalada".

El cas va transcendir la setmana passada i se sumava a un de similar del País Valencià. En tots dos casos, els tribunals havien autoritzat tractaments amb ozonoteràpia. Finalment, en els dos casos els jutges han canviat el criteri i s'han alineat amb els metges per revocar l'ús d'aquest tipus de teràpia.