Sánchez s'aferra a la recuperació per relegar el diàleg amb Catalunya

El president espanyol obvia la taula de negociació en la primera intervenció del curs i fixa com a prioritats la pujada del salari mínim, la gestió del preu de la llum i la recta final de la vacunació

Pedro Sánchez, aquest dimecres a Madrid.
Pedro Sánchez, aquest dimecres a Madrid. | La Moncloa
01 de setembre del 2021
Actualitzat el 02 de setembre a les 9:48h
Pujada del salari mínim, intervenció -sense concrecions- per minimitzar l'impacte de l'increment disparat del preu de la llum, recta final del procés de vacunació, fons europeus i recuperació econòmica. Aquests són els cinc eixos sobre els quals ha estructurat Pedro Sánchez la conferència amb la qual ha arrencat, des de la Casa Amèrica de Madrid, el curs polític. La gran absent, com en bona part de les compareixences des que va concedir l'indult als líders de l'1-O, ha tornat a ser Catalunya. Cap esment a la taula de diàleg -persisteix, per tant, la incògnita per la seva presència a Barcelona a mitjans de setembre- ni cap proposta de fons per resoldre el conflicte polític. La prioritat de la Moncloa és ara enfocar el relat de la recuperació i revestir-la d'un tel social per mirar cap a les eleccions del 2023.

El calendari de la primavera i de principis de l'estiu ja va donar pistes sobre quin seria el full de ruta de Sánchez. Després de la patacada a Madrid, Sánchez va dirigir la proa cap a la concessió dels indults i, un cop les aigües es van tornar a calmar -la contestació social, malgrat els esforços de PP i Vox, va ser menor de l'esperada i de la detectada en les enquestes-, va accelerar la reformulació del govern, amb múltiples canvis i la vista posada en els propers comicis. Sobre la carpeta catalana, un cop els líders independentistes han recuperat la llibertat -condicionada-, no s'ha plantejat cap camí per refer ponts, i tots els ministres, tant els vells com els nous, han indicat de de referèndum i d'amnistia no n'hi haurà. S'ha prioritzat la relació bilateral en qüestions del dia a dia -aeroport del Prat, aixecament dels peatges- per sobre del conflicte polític.

La Generalitat, com remarquen fonts governamentals, manté que totes aquestes carpetes han de quedar fora de la taula de diàleg, i que si s'han de debatre en algun espai ha de ser a la comissió bilateral Estat-Generalitat, reunida el 2 d'agost per primera vegada des del 2018, ja amb Sánchez a la Moncloa. Però el cert és que, si la conferència del president serveix per donar pistes sobre com afronta el curs, Catalunya ha desaparegut de les prioritats, a diferència del que va passar a l'inici de la legislatura espanyola, en el qual ERC va ser decisiva per permetre-li la reelecció al Congrés. El conflicte ha passat a un segon pla i el relat social de la recuperació s'ho endú tot.

El primer estadi serà la pujada del salari mínim, situat ara en els 950 euros mensuals. La primera modificació que planeja el govern espanyol implica fixar-lo en els 965, un increment de quinze euros, que és menor que l'impacte de l'índex de preus al consum (IPC). Les pujades per al 2022 i el 2023 haurien de ser de 31 euros per cada exercici, quantitats que són considerades insuficients pels sindicats -així ho han traslladat a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, encarregada de la negociació i confiada en certificar la modificació dilluns vinent a tot estirar- i massa elevades per part de la patronal, que fa dies que es queixa de la mesura. "Aquest debat és bastant populista", ha indicat Antonio Garamendi, líder de la CEOE, després de la reunió.

Si hi ha un debat, això sí, que està monopolitzant les crítiques dirigides al govern espanyol és el del preu de la llum, disparat i en màxims històrics pràcticament cada dia. Sánchez no s'ha compromès amb cap mesura concreta, però ha indicat que qualsevol decisió es farà dins del "marc europeu". "Treballarem establint les condicions que permetin disminuir la volatilitat de la tarifa regulada [coneguda com preu voluntari per al petit consumidor (PVPC)], i també impulsant un debat necessari a Europa sobre l'adaptació de les regles de mercat a un nou context de transició energètica i increment en la penetració de les energies renovables", ha remarcat el president espanyol. La vicepresidenta Teresa Riberava tancar ahir la porta a regular el preu de la llum, com demana Unides Podem, que ja crida a la mobilització al carrer per aquesta qüestió.

Balanç triomfalista en la gestió de la pandèmia camí dels pressupostos
Si en alguna qüestió ha tingut interès en treure pit Sánchez és en la campanya de vacunació, que ja ha arribat al 70% de la població adulta en termes de pauta completa. Un exemple de "patriotisme", segons el president espanyol, malgrat que les vacances d'estiu han alentit el ritme. "Estem molt millor que fa un any", ha indicat el líder del PSOE, que aquesta setmana presentarà les credencials per optar a la reelecció al capdavant del partit en el marc del congrés federal de l'octubre a València. A la tardor també està prevista la presentació dels pressupostos generals de l'Estat, que l'any passat va aprovar gràcies als vots d'ERC i també del PDECat.

Els republicans sospiten que, una vegada més, Sánchez té intenció de fer entrar Ciutadans en l'equació de la governabilitat, i mantenen de portes endins que sense avenços en la taula de negociació serà "més complicat" validar els comptes del PSOE i d'Unides Podem. L'ordre del dia de la mesa encara no està tancat -fa setmanes que s'hi treballa amb interlocució entre Palau i la Moncloa-, però les qüestions innegociables per la part catalana seran l'autodeterminació -inclosa la presentació de cinc vies constitucionals per establir els termes d'una votació pactada- i l'amnistia com a via per revertir la desjudicialització. Aragonès espera que Sánchez vingui amb propostes sota el braç que, almenys, permetin establir un mètode de treball durant la tardor.

En aquesta tardor, però, la prioritat de la Moncloa serà la recuperació econòmica, amb accent social, a rebuf de la millora dels indicadors macroeconòmics i de l'arribada progressiva dels fons europeus. "Ningú pot quedar enrere", remarcava aquest dimecres Sánchez des de Madrid, envoltat de bona part del seu govern, de figures de la societat civil i també dels agents econòmics i socials. Catalunya, després dels indults, ha passat a un segon pla. Ja sigui perquè el líder del PSOE es vulgui estalviar acusacions preventives de rendició per part del PP -a qui ha tornat a reclamar la renovació dels òrgans constitucionals- o perquè vol arribar al 2023 sense cap més concessió.
Arxivat a