Setanta-cinc anys de videojocs: 5 creacions que encara sobreviuen

El 29 d'agost se celebra el Dia Mundial dels Videojocs des de l'any 2008: són una distracció, però també un estil de vida

El 29 d'agost se celebra el dia Mundial dels Videojocs
El 29 d'agost se celebra el dia Mundial dels Videojocs | Europa Press
29 d'agost del 2023
Actualitzat el 02 d'octubre a les 14:14h
Les sopes de lletres, els mots encreuats o i el joc l'oca ja no estan de moda. Els videojocs els han rellevat. Actualment són tan comuns en la societat que, fins i tot, tenen el seu dia especial a l'any. El 29 d'agost se celebra mundialment el dia dels gamers o el Dia Mundial dels Videojocs des del 2008.

Els fanàtics dels videojocs eren considerats freaks anys enrere, però avui no hi ha casa en què ningú jugui a un videojoc. Gràcies als telèfons mòbils i les tauletes electròniques, els videojocs arriben actualment a un públic molt més extens: des dels més petits fins a la gent de la tercera edat.

Els videojocs no només s'han convertit en una distracció, són també un estil de vida per algunes persones. Per aquest motiu, l'any 2008 les revistes especialitzades van voler crear un dia especial per als videojocs. 

Fa gairebé 70 anys que els videojocs conviuen entre nosaltres. Va ser el 1948 quan la idea d'un videojoc fou ideada i patentada per en Thomas T. Goldsmith Jr. i en Estle Ray Mann. La dècada de 1950, el matemàtic Claude Shannon es va preguntar si dins d'un ordinador es podia jugar als escacs. Només vuit anys després, William Higinbotham va dissenyar i muntar el primer videojoc de la història: Tenis for Two.

Dels jocs d'ordinador es va passar a les videoconsoles. La Saturn de Sega, la X-Box de Microsoft, la PlayStation de Sony i les de Nintendo van atraure els nens i adolescents del món a partir dels vuitanta. I el següent pas van ser els jocs online i integrats a les xarxes socials: la segona meitat de la dècada dels 2000 va revolucionar encara més el món dels videojocs.

Fent memòria venen al cap noms tan coneguts com Tetris, Mario Bross, el Minecraft, Sonic, Call of Duty, Candy Crush, Grand Theft Auto, Out Run, Pac-Man... La pregunta és, però, quin és el més mític d'aquests 70 anys d'història? Aquí, una selecció de 5 grans videojocs de tots els temps.

1. Pac-Man. El mític comecocos és una icona dels jocs clàssics, passen les generacions i segueix viu. Una prova de memòria, resistència i reflexes a través d'una pantalla.

2. Super Mario. Un dels més importants de tots els temps. Ha evolucionat, se n'han fet versions i s'ha modernitzat, però Mario segueix sent igual de divertit, desafiant i satisfactori que quan va néixer fa gairebé 40 anys. 

3. Tetris. El factor visual no importa si la mecànica funciona. El Tetris ha passat per les petites pantalles de la Game Boy, però també pels primers telèfons mòbils. Els nous smartphones l'han modernitzat i li han donat un toc de color, però l'essència dels blocs originals no es perd.

4. Minecraft. Un joc pensat originalment per a ordinador que s'ha adaptat a altres dispositius per l'èxit aconseguit. Bàsic: construir amb blocs en un món 100% virtual i infinit. Aquest videojoc s'ha convertit en un experiment digital que ha arribat a albergar escenaris d'altres jocs i homenatges als hobbies més estranys. 

5. Candy Crush Saga. Més nou, més innovador: pensat per jugar-hi a través de les xarxes socials o d'una aplicació mòbil. En només un any de vida es va convertir en el joc més popular a Facebook amb 45,6 milions d'usuaris mensuals. Intercanviar dolços per fer-ne combinacions de tres o més, eliminar-los de la pantalla i aconseguir els objectius de cada nivell.