El període de pagament de l'impost sobre el CO2 dels vehicles comença aquest setembre

Segons el padró definitiu, que es publica l’1 de setembre, hauran d’abonar el tribut més de 2,2 milions de vehicles, que corresponen a 1,6 milions de contribuents

Retencions a l'AP-7
Retencions a l'AP-7 | ACN
NacióDigital
31 d'agost del 2021
Actualitzat el 24 de setembre a les 10:52h
Aquest setembre s’inicia el període de pagament de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni (CO2) dels vehicles de tracció mecànica, un tribut propi de la Generalitat, alineat amb la fiscalitat verda i sostenible que es promou des d’Europa per lluitar contra el canvi climàtic. L’impost, que gestiona l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), s’aplica a turismes, furgonetes i motocicletes sobre la base de les emissions de CO2 del 2020.

Finalment, per a l’exercici 2020, han quedat subjectes a l’impost 1.650.342 contribuents i 2.267.168 vehicles, que es preveu que generin una recaptació de 65.969.630,04 €, la qual es destinarà íntegrament i a parts iguals al Fons climàtic i al Fons del patrimoni natural, amb l’objectiu d’invertir en accions de millora de l’entorn i del transport públic, fomentar les energies renovables i els vehicles nets, i impulsar la mobilitat sostenible, la gestió dels parcs naturals i la recerca.

Un cop acabada la resolució d’al·legacions, l’1 de setembre es publicarà a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya el padró definitiu dels vehicles amb quota a pagar per l’impost i s’iniciarà el període de pagament, que es podrà fer en línia des de la mateixa seu, accedint-hi amb l’idCAT Mòbil (o altres sistemes d’identificació digital) o amb NIF i matrícula.
 
A partir del mes d’octubre, quan el contribuent rebi la notificació amb la carta de pagament on consta la quota que ha de pagar, també en podrà abonar l’import a través de les diverses vies disponibles: la seu electrònica de l’ATC atc.gencat.cat/impostco2; el telèfon 012; L’ATC us truca: 93 551 51 51; les entitats financeres col·laboradores: atc.gencat.cat/bancs, i les oficines de Correus.

Les persones que van domiciliar el pagament abans del 15 de juliol i es van subscriure a la notificació electrònica, gaudeixen d’un 2% de bonificació de la quota i rebran un càrrec en compte el dia 5 de novembre. Cal destacar que, a partir d’ara, es pot continuar domiciliant el pagament de l’impost per a l’exercici 2021 i els posteriors, i realitzar la subscripció a les notificacions electròniques de l’Agència per poder accedir a la bonificació del 2%.

Qui tributa per l'impost?

Estan obligades a tributar per l’impost sobre les emissions de CO2 les persones (físiques i jurídiques) que siguin titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta) amb domicili fiscal a Catalunya el 2020. I, també, les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que hi tinguin un establiment, sucursal o oficina i vehicles registrats durant el 2020.
 

Seu de l'Agència Tributària de Catalunya


Estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor). Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen.

L’Agència Tributària de Catalunya posa a disposició de la ciutadania i els contribuents els canals d’atenció següents:

 atc.gencat.cat/impostco2. Per consultar el padró, obtenir més informació general, rebre atenció personalitzada amb assistent virtual i fer tots els tràmits.
 Telèfon 012. Per consultes generals sobre l’impost. 
 Telèfon 93 551 51 51. Per consultar el padró, alta de domiciliació i altres gestions. 
 Oficines de l’ATC. Només en cas d’incidència en el padró, i demanant cita prèvia al 93 551 51 51.

Per saber-ne més, visiteu el web impostco2.gencat.cat.