El TSJC avala les restriccions per la Covid el dia que decau el toc de queda

El tribunal manté la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones i l'aforament del 70% en cerimònies religioses

Grups de gent celebrant la festa major de Gràcia
Grups de gent celebrant la festa major de Gràcia | Gala Espín
26 d'agost del 2021
ElTribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat les restriccions sol·licitades pel Govern per frenar la cinquena onada del coronavirus. Aquest dijous decau el toc de queda a tot Catalunya, però continuaran, almenys fins divendres 3 de setembre, les limitacions de les reunions a un màxim de deu persones, el 70% de l'aforament a les cerimònies religioses i l'ordre de tancar tota l'activitat a les 00.30h.

La Generalitat ho va sol·licitar dimarts just l'endemà que el TSJC denegués, per segona vegada en quatre dies, l'ampliació del toc de queda a les grans ciutats. Davant del nou revés judicial, el Govern va decidir renunciar al toc de queda però sol·licitar una pròrroga de la resta de restriccions per acabar de controlar la Covid.

La situació de la pandèmia Catalunya va millorant poc a poc. En les últimes 24 hores s'han notificat 1.677 contagis i 18 morts, però la pressió hospitalària va baixant. Hi ha 53 ingressats menys i un pacient menys a l'UCI. El risc de rebrot baixa tres punts i la R augmenta lleugerament fins als 0,85.

Pel que fa a la vacunació, la gran eina per frenar la sisena onada, com va dir el conseller Josep Maria Argimon, avança lentament. En les últimes 24 hores s'han posat 5.851 primeres dosis i 24.543 segones dosis. En total, un 76% dels catalans ha rebut la pauta completa. El ritme de vacunació aquest agost, però, ha baixat. El 18% dels catalans continuen sense cap mena de protecció davant la malaltia.

Malgrat l'aval de les restriccions sol·licitades pel Govern la distància amb els tribunals és un fet. L'executiu confiava poder allargar el confinament nocturn en les grans ciutats per acabar de controlar la pandèmia, però el TSJC ho va descartar criticant l'argumentació pobra de la Generalitat. Concretament, va retreure a l'administració voler instaurar un toc de queda per raons d'ordre públic, no pas sanitàries. El Govern ho va negar, però l'endemà ja no va intentar una nova pròrroga. En tot cas, el confinament nocturn es tornarà a proposar si és necessari.