motor

Noves multes i normes: els 5 canvis que afectaran els conductors després de l'estiu

La nova regulació entrarà en vigor un cop el govern espanyol aprovi l'avantprojecte de llei

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 20 d'agost de 2021 a les 19:00 |
Una carretera catalana | Trànsit

La Direcció General de Trànsit (DGT) prepara un seguit de noves mesures per a després de l'estiu que, si s'incompleixen, evidentment també comportaran noves multes. Un nou marc normatiu que ha generat polèmica entre els conductors.

Les noves normes es produeixen arran de la reforma de la Llei sobre Trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, i entraran en vigor quan el govern espanyol aprovi l'avantprojecte de llei. Les repassem a continuació.


Multa per tenir el telèfon a la mà


L'article 76 que prohibeix utilitzar el telèfon mòbil mentre es condueix es modifica i s'amplia. Així doncs, a partir d'ara tampoc es podrà tenir el telèfon a la mà encara que no s'estigui utilitzant. La sanció per cometre aquesta nova infracció serà de 6 punts al carnet de conduir.


La norma diu així: "Utilitzar, aguantant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix, conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil en condicions diferents de l'anterior, conduir utilitzant manualment navegadors o qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, així com portar en els vehicles un mecanisme de detecció de radars o cinemòmetres".

Adeu al marge 20 km/h per avançar


Fins ara els conductors comptaven amb un marge de 20 km/h per sobre de la velocitat màxima per avançar al vehicle de davant. És a dir, si en una via el màxim permès era de 80 km/h, es podia accelerar fins als 100 km/h per fer l'avançament. Ara aquesta norma queda omesa.

La mesura ha estat defensada per molts conductors per la necessitat d'avançar, però la DGT ha decidit ometre-ho per, segons indiquen, "adaptar-se a la normativa" de la resta de carreteres d'Europa. És una mesura que també ha generat polèmica a la política, ja que tot i que el govern espanyol està a favor de fer el canvi, alguns partits del Congrés han presentat esmenes perquè la norma es mantingui.


Multa per portar detector de radars


En aquesta norma passa com en la dels mòbils. Abans se sancionava el fet d'utilitzar un detector de radars, mentre que quan la nova norma entri en funcionament, el sol fet de portar-lo al cotxe ja serà sancionable. La sanció serà de tres punts al carnet de conduir.

La norma diu el següent: "Es prohibeix instal·lar o portar inhibidors de radars o cinemòmetres o qualsevol altre instrument encaminat a eludir o a interferir en el correcte funcionament dels sistemes de vigilància de trànsit, així com emetre o fer senyals amb aquesta finalitat".

Es perseguiran "perjudicis i danys al medi ambient"


Infraccions relatives al "perjudici" i "danys al medi ambient". Així defineix la DGT un nou tipus de norma que obre la porta a sancionar noves accions normalitzades fins ara com aturar o estacionar un vehicle i no apagar el motor.

Alguns ajuntaments ja inclouen en les seves ordenances mediambientals i de mobilitat la possibilitat de sancionar els conductors que no apaguin el motor després de l'estacionament o en detencions prolongades. Ara disposaran del marc legal necessari per tramitar aquest tipus de sancions.

Casc obligatori en patinets elèctrics


La DGT també es fixa en les noves formes de mobilitat i per això una de les noves normes afecta l'ús de patinets elèctrics. Quan les modificacions siguin aprovades i entrin en vigor, qualsevol persona que utilitzi un patinet elèctric haurà de portar casc de forma obligatòria. 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Societat, motor, multes, normes, DGT, cotxe
Participació