Cristian Kollmann: «Catalunya era un exemple abans de la tardor del 2017»

El líder dels independentistes del sud del Tirol veu Itàlia "idèntica" a Espanya a l'hora d'abordar la qüestió nacional i veu "impossible" aconseguir un referèndum en el context actual

Cristian Kollman, secretari de Süd-Tiroler Freiheit, a la Universitat Catalana d'Estiu
Cristian Kollman, secretari de Süd-Tiroler Freiheit, a la Universitat Catalana d'Estiu | Josep M. Montaner
Joan Obiols
19 d'agost del 2021
Actualitzat a les 9:29h
Cristian Kollman és secretari general del Süd-Tiroler Freiheit (Llibertat Sudtirolesa), el partit polític de la regió del Tirol del Sud, al nord d'Itàlia, que té l'objectiu d'esdevenir un estat independent i annexionar-se amb la regió històrica del Tirol a Àustria, d'on formaven part fins la Primera Guerra Mundial. Kollman ha participat en la 53a Universitat Catalana d'Estiu a Prada per explicar el conflicte nacional que es viu a la regió, que té una població de parla majoritàriament alemanya i que gaudeix d'un estatut i autonomia especial.

El 2013, els independentistes del Tirol del Sud van organitzar un primer referèndum inspirat en les consultes populars celebrades a Catalunya des del 2009. De fet, el procés català havia estat un model estratègic a seguir per aquest moviment. En el procés participatiu hi van votar fins a 60.000 persones d'un cens format de 400.000, amb un 92% de vots favorables a la independència de la regió i amb un context de crides al boicot per part dels partits unionistes.

Tot i els emmirallaments amb l'independentisme català, els nacionalistes de Llibertat Sudtirolesa defensen posicionaments polítics que no sempre casen amb el carril central del sobiranisme. Kollman forma part d'un partit amb un fort component identitari, posicionaments conservadors pel que fa a la tradició, i adopta postures contra la immigració, a banda de ser econòmicament liberal. Aprofitant la seva estada a Prada com a convidat internacional, NacióDigital l'ha entrevistat per conèixer les aspiracions nacionals del Tirol del Sud i la visió política sobre l'independentisme a Catalunya.

- Quin és l'origen del conflicte nacional al Tirol del sud?

- El Tirol del Sud havia format part de la regió històrica del Tirol a l'Imperi Austríac. Després de la Primera Guerra Mundial, una part d'aquesta regió es va adjuntar a Itàlia en contra de la voluntat de la població. Van entregar-la com un premi a Itàlia, que estava al bàndol guanyador de la Gran Guerra. Després, el feixisme italià va prohibir parlar alemany i i va marcar com objectiu nacionalitzar-nos culturalment com els italians. 

I què passa després de la derrota del feixisme el 1945?

- Passem a ser una província autonòmica dins l'estat italià amb un parlament propi. Un aspecte molt important és que s'atorga l’opció d'elegir l'escola en italià o alemany. Ara, però, s'està qüestionant el model lingüístic per tots els partits italians, els quals defensen un bilingüisme en alemany i italià. D'aquesta manera, s'obre la porta a que la llengua forta, l'italià, es converteixi en la vehicular. El model d'escola del Tirol del Sud garanteix que els nadius puguin viure amb la seva llengua en normalitat. A l'escola alemanya es fa italià fins a sis hores a la setmana, i ja és suficient.

"El nostre partit defensa la llibertat en tots els àmbits: llengua, identitat, individu, sexual i mediambiental. Lluitem per una identitat lliure. L'objectiu final és la reunificació amb els nostres germans tirolesos d'Àustria"

- Sobre quins eixos treballa l'independentisme tirolès? 

- El nostre partit defensa la llibertat en tots els àmbits: llengua, identitat, individu, sexual i mediambiental. Lluitem per una identitat lliure. L'objectiu final és la reunificació amb els nostres germans tirolesos d'Àustria. Per tant, l'objectiu principal és alliberar-se d’Itàlia. Després, plantejar l'opció si el Tirol -una vegada reunificat- vol continuar dins Àustria o esdevenir un estat propi en forma de república.

- Quin suport polític té l'independentisme?

- Al parlament hi ha dos partits polítics independentistes que sumen quatre diputats de 35. Llibertat Sudtirolesa en té dos. El suport més gran és el tenim en aquelles zones on hi viuen tirolesos. En canvi, a les grans ciutats hi ha un menor suport perquè és on hi ha un major nombre d'italians. El patró es repeteix a tot arreu. El concepte d'autodeterminació va lligat, en una majoria, amb ser tirolès d'origen.
 

Cristian Kollman ha visitat la Universitat Catalana d'Estiu. Foto: Josep M Montaner

- Preveuen un augment progressiu de l'independentisme?

- Ara estem en un moment que no es pot parlar d’autodeterminació ni d'independència. El govern autonòmic és incapaç de defensar els nostres drets més bàsics. I nosaltres ens hem de centrar en defensar-los. Un exemple és amb la llengua. 

Li seré molt franc, ara penso que és totalment impossible aconseguir un referèndum

- Quina proposta política proposen per aconseguir un referèndum?

- En el passat, Catalunya sempre havia estat un model a seguir per aconseguir el referèndum i la nostra independència, però això va canviar després del 2017. La gent ha agafat por i desconfia, veuen com els polítics catalans es van tirar enrere amb la declaració d'independència i com el poble ha estat reprimit. Temen que els passi el mateix que a Catalunya, i els partits unionistes ho utilitzen. Nosaltres li donem la volta, precisament l’amenaça ja fa que vulguem sortir d’Itàlia. 

- És impossible un referèndum acordat amb Itàlia?

- La constitució italiana defensa la "indissoluble" unitat d'Itàlia, però alhora parla de respectar la voluntat de les minories, i aquí els polítics en fan la interpretació que volen. En aquest sentit, Itàlia és absolutament idèntica a Espanya. Li seré molt franc, ara penso que és totalment impossible aconseguir un referèndum.
Arxivat a