La direcció del PP s'aboca a cosir les ferides del partit a Barcelona

Tres mesos després de la formació d'una nova direcció provincial amb el tàndem Manuel Reyes-Josep Tutusaus, la formació prova de deixar enrere el conflicte entre Josep Bou i l'aparell

Alejandro Fernández, Josep Bou i Pablo Casado, en un acte del PP.
Alejandro Fernández, Josep Bou i Pablo Casado, en un acte del PP. | ACN
19 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:02h
Pau interna al PP barceloní, després d'una etapa de fort malestar intern. Fa tres mesos que l'executiva que lidera Alejandro Fernández va constituir una nova direcció del partit a Barcelona, encapçalada pe Manuel Reyes com a president i Josep Tutusaus com a secretari general i sembla que s'ha aconseguit una distensió interna entre els diversos sectors en pugna. El perfil de Reyes i Tutusaus ha jugat un paper important en el nou clima generat. Reyes, exalcalde de Castelldefels, és un dels valors del partit en l'àmbit municipal. Tutusaus és batlle de Pontons, un dels feus del PP a Catalunya.

Els canvis efectuats en la cúpula dels populars barcelonins han aconseguit posar fi, si més no de moment, a una etapa convulsa. La situació de crispació interna va arribar fins al punt que el cap del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, i la direcció provincial de la formació, amb el també regidor Óscar Ramírez al davant, no s'informaven mútuament de la seva agenda i amb prou feines parlaven.

Reyes manté una bona sintonia amb Bou i també amb el seu antecessor al capdavant dels populars a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz. L'exalcalde de Castelldefels es va posicionar en favor de Soraya Sáenz de Santamaría en el congrés del PP en què es va elegir Pablo Casado com a líder del partit. De fet, Reyes va formar part de la candidatura sorayista. Això, però, no sembla haver perjudicat la seva posició política. És més: Reyes és vist com un valor segur a Génova, on té una bona sintonia amb Teodoro García Egea, número dos del PP.Josep Tutusaus, per la seva banda, és un dels pocs alcaldes del PP català i és un veterà de la formació, molt valorat entre les bases. 

De Reyes es valora especialment la seva mà esquerra en el tracte personal. Una qualitat que va demostrar en la política local a Castelldefels, i que també ha sabut fer entre una militància barcelonina desanimada després d'un cicle electoral en què la formació ha vist disminuir la seva presència institucional. Les eleccions catalanes del 14-F van ser demolidores, en passar el PP de 4 a 3 diputats al Parlament. Uns resultats que van forçar la cúpula d'Alejandro Fernández a renovar les direccions provincials i fer un esforç per tancar ferides internes.  

La direcció del PP vol encarar la segona part del mandat municipal a Barcelona amb pau interna. A partir del gener, el PP engegarà la maquinària per a la confecció de les llistes municipals. Encara no se sap si l'empresari Josep Bou serà el cap de cartell a Barcelona. Però el cert és que, en aquests moments, és més a prop de ser-ho.

També resta actiu Alberto Fernández, que conserva entorn seu un nucli de quadres en la majoria de districtes de Barcelona. L'exregidor segueix l'actualitat municipal amb intensitat i en sectors del partit no es considera que actuï com si fos un polític retirat, sinó tot el contrari. Al PP hi ha qui considera que un escó al Parlament Europeu hagués estat una destinació ideal per algú com ell. Però els populars catalans ja tenen un eurodiputat: Dolors Montserrat. En les trifulgues internes del PP de Barcelona, resta força al marge la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, en aquests moments molt desmarcada de la direcció de Pablo Casado.

D'altra banda, les bones expectatives que, en general, assenyalen les enquestes han donat oxigen al lideratge de Casado al capdavant del PP. De retruc, l'ambient intern al partit ha millorat i ha rebaixat les tensions internes. Ja es veurà fins quan.