Laporta treu l'artilleria contra Bartomeu: «No s'escaparà de la seva responsabilitat»

El president del Barça acusa el seu antecessor de "mentir", defineix com a "calamitosa" la seva gestió i constata que va fraccionar contractes durant l'anterior mandat

Joan Laporta, aquest dilluns.
Joan Laporta, aquest dilluns. | FCB
16 d'agost del 2021
Actualitzat a la 13:38h
"No s'escaparà de la seva responsabilitat". Aquest és l'avís que ha enviat aquest dilluns Joan Laporta, president del Barça, cap a Josep Maria Bartomeu, el seu antecessor en el càrrec. Amb les dades de l'auditoria sota el braç i molest per la carta enviada per Bartomeu aquest cap de setmana, encara sota l'influx de la marxa de Leo Messi al PSG, Laporta ha assegurat que la gestió de l'anterior junta va ser "calamitosa" -a nivell econòmic i esportiu-, que la missiva està plena de "mentides" i ha constatat que es van fraccionar contractes com que existia amb I3 Ventures per difamar figures del club, entre les quals Pep Guardiola, ara entrenador del Manchester City.

Els vuit punts de la carta de Bartomeu, segons Laporta, són "vuit mentides". "No vull que s'instal·li aquella manera de fer de repetir mentides perquè es converteixin en veritats. La seva gestió és injustificable i comporta responsabilitats. Trobo de mal gust que hagi encetat una polèmica públicament, i encara més en un moment en què el barcelonisme està convuls", ha apuntat el president del Barça. "Això és d'oportunista", ha indicat el dirigent barcelonista, visiblement molest. "Buscarem solucions per depurar responsabilitats", ha assenyalat Laporta, que veu "irregularitats" en la gestió de l'anterior junta i que per això Bartomeu s'ofereix a "buscar solucions".

"Ha portat el club a una situació de ruïna, i per això ha de justificar la seva actuació", ha assenyalat el president blaugrana, que ha constatat que les pèrdues de l'anterior exercici van arribar fins als 481 milions d'euros. "Al setembre s'explicarà la due dilligence i veurem si s'han de depurar responsabilitats", ha avisat en reiterades ocasions. També ha indicat les irregularitats són una evidència, i que això ha llastat les perspectives econòmiques del club. La massa salarial és un 103% dels ingressos, de manera que el balanç indica una situació insostenible. Els salaris no s'han reduït, ha indicat Laporta, sinó que s'han ajornat en el temps o s'han buscat altres fórmules.

L'escenari que ha dibuixat Laporta situa el club amb un fons de maniobra negatiu de 553 milions d'euros -és la diferència entre el que deu el Barça i el que li deuen al club-, amb un patrimoni net que també és negatiu -en concret, de 451 milions d'euros- i unes despeses totals de 1.136 milions d'euros. El deute, amb dades del 31 de març d'enguany, estava situat en 1.350 milions d'euros. La situació global ha motivat que s'hagin hagut de prendre decisions al límit per inscriure els nous jugadors. Sense una rebaixa de salari de Gerard Piqué, hauria estat impossible incloure'ls a la plantilla.

Tot i que un dels arguments de Bartomeu era que la pandèmia havia debilitat les finances del club, l'impacte real -segons l'auditoria- del coronavirus va ser de 91 milions d'euros. Laporta s'ha felicitat pel fet d'haver arribat a un acord amb Goldman Sachs, que ha concedit un crèdit de més de 500 milions d'euros per garantir el futur en el curt termini. L'entitat nord-americana és l'acreedor més gran de l'entitat. És necessària una reducció de 200 milions d'euros en el capítol salarial. La ràtio òptima és que els sous dels jugadors no superin mai el 70% dels ingressos totals del club.