La collita de cereal ha estat un 10% superior a la de l'any passat tot i la sequera

Els preus també s'han enfilat entre un 25 i un 40%

Un pagès rostollant un camp a Lliçà de Vall amb el seu tractor
Un pagès rostollant un camp a Lliçà de Vall amb el seu tractor | ACN
Jaume Ventura
12 d'agost del 2021
Actualitzat el 25 d'abril del 2023 a les 18:43h
La collita de cereal d’aquest any, amb 1,3 milions de tones, ha estat un 10% superior a la del 2020 tot i la manca de pluges. Un increment de la producció que el sindicat Asaja, en una compareixença aquest dimecres a Lliçà de Vall, ha admès que “no s’esperava” i que s’explica per l’alta humitat i les baixes temperatures de la primavera.

En general, la qualitat de la collita ha estat molt bona perquè, a diferència de l’any passat, el gra no s’ha vist afectat pels fongs. Pel que fa als preus, la falta d’oferta per l’acaparament de producció de la Xina ha fet que s’hagin enfilat entre un 25% i un 40% respecte els de l’any passat. Per la presidenta d'Asaja a Barcelona, Rosa Pruna, això suposa una bona notícia per als pocs pagesos que només tenen camps de cereal i una de molt dolenta per la majoria que també té animals.

Sobre els preus, Pruna, explica que més del 90% dels pagesos que tenen camps de cereal també tenen animals i que amb els preus “desorbitats” que s’estan pagant no els sortirà a compte produir carn, llet o ous.

Tot i que en general la collita ha estat bona a tot Catalunya, a les comarques del Bages, Osona i el Vallès Occidental ha estat inferior a la mitjana pels danys provocats per senglars i conills. Per contra, al Vallès Oriental i a Lleida els rendiments han estat molt bons amb fins a 4.500 quilos per hectàrea.

Llaurar els camps
D'altra banda, els pagesos catalans han rebut de bon grat la crida del Govern perquè llaurin els seus camps per reduir el risc d’incendis. Ho veuen "lògic i necessari" amb els camps secs com estan i davant la onada de calor que s’espera aquests dies.

En l'acte de balanç de la collita, el pagès de Lliçà de Vall Pere Duran ha explicat que ja fa dies que rostolla els seus camps de cereal voluntàriament per “responsabilitat” tot i el sobrecost que li comportarà: "Rostollar a l’agost és una despesa afegida perquè ho haurem de tornar a fer a l’octubre i perquè la maquinària pateix molt amb el camp tant sec”. Pruna, per la seva banda, recorda que els rostolls cremen "ràpid" i que a cap pagès li agrada que un foc es propagui pels seus camps.

La responsable d'Asaja explica que el llaurat dels camps es fa als volts de finals de setembre o principis d'octubre abans de sembrar els camps i que aquest any, abans que ho demanés la Generalitat davant l'onada de calor, molts pagesos ja estaven rostollant els seus camps per minimitzar el risc d'incendi. "A ningú li agrada que un incendi l'agafi sense la feina feta", apunta.

El gran problema de llaurar a l'agost, afegeix, és que el camp està molt sec i les màquines "pateixen molt". Amb tot, deixa clar que tots els pagesos, de més o menys grat, veuen necessari fer-ho com un acte de responsabilitat.