L'estafa de Marvel: paga només 5.000 euros als autors dels còmics que utilitzen per a les pel·lícules

Una investigació de "The Guardian" revela "una tarifa fixa" per als creadors i guionistes de la Casa de les Idees, completament aliena als immensos beneficis que generen els films

Nous problemes per a Marvel
Nous problemes per a Marvel | Disney
12 d'agost del 2021
Actualitzat a les 19:12h
La saga de pel·lícules de Marvel és la més rendible de la història de la indústria cinematogràfica. Les dades són esfereïdores: de les 15 pel·lícules amb la taquilla més alta de tots els temps, 5 són de la companyia. Avengers: Endgame és el segon film amb més recaptació de la història, amb un total de 2,7 mil milions de dòlars. De les 24 pel·lícules que formen el Marvel Cinematic Universe (MCU), n'hi ha 10 que estan entre les cent amb major taquilla. La suma de totes les recaptacions resulta una xifra descomunal, mai vista i sense precedents. 

Els èxits de la saga a nivell popular són inqüestionables, però darrere de totes aquestes estadístiques i després de més de 13 anys d'estrenar blockbusters a totes les sales del món, ha aparegut una de les cares més fosques de Marvel. Una investigació del diari britànic The Guardian ha descobert que la multinacional només paga 5.000 dòlars als autors dels personatges i dels còmics que adapten després als films. Una xifra ridícula en comparació als beneficis que produeix cadascuna de les pel·lícules de manera individual, i tots els productes posteriors en drets.

Els primers senyals d'alarma van saltar a principis del 2021, després que Ed Brubaker, creador i guionista de The Winter Soldier -un dels secundaris dels Avengers, interpretat per Sebastian Stan en diverses pel·lícules i una sèrie- mostrés el seu malestar per la redistribució dels drets de Marvel cap als autors originals de les històries i els protagonistes dels seus films. Brubaker va ser molt sincer: no el van ni convidar a la premiere de la pel·lícula i va haver de ser el mateix actor que interpreta el personatge qui va aconseguir que deixessin que entrés. 


El rotatiu britànic va estirar el fil i després de parlar amb Brubaker, van certificar que efectivament només paguen 5.000 dòlars als creadors originals d'aquestes històries. "T'envien una asèptica nota d'agraïment i en què et remarquen que t'estan donant diners que no et deuen", confessava.

Marvel arrossega diversos problemes d'imatge en les últimes setmanes, tots responsabilitat de Disney. Scarlett Johansson va denunciar la companyia arran de l'estrena del film Black Widow a la plataforma Disney+. Brubaker augura que no serà l'únic creador i guionista associat a Marvel que denunciarà el maltractament que reben per part de la companyia. Això sí, ja es preparen les noves pel·lícules i sèries de la saga per aquest 2021.