Grècia, en flames: més de 150 incendis actius i 50.000 hectàrees cremades

Els incendis al país hel·lè per l'onada de calor que ja ha arribat a Catalunya no s'aturen

Un home escapa de les flames a Grècia.
Un home escapa de les flames a Grècia. | Europa Press
11 d'agost del 2021
Actualitzat a les 18:29h
Els incendis a Grècia provocats per l'onada de calor que ve a Catalunya no tenen aturador. Per novè dia consecutiu, els bombers treballen per frenar l'avanç del foc, que ja ha provocat dues morts. Les previsions indiquen que ja s'han cremat més de 50.000 hectàrees, mentre que milers d'habitants haurien vist els seus habitatges engolits pel foc. Les previsions pels pròxims dies tampoc fan indicar un canvi, ja que les temperatures poden escalar fins als 45 graus.

Aproximadament uns 150 incendis segueixen actius, tot i que el focus que més preocupa és el de l'illa d'Eubea, la segona més gran de Grècia. Les flames d'aquesta illa s'apropen cada cop més al nucli urbà de la capital Atenes. Les temperatures no baixen dels 40 graus, la humitat segueix sent molt alta i les fortes ventades segueixen sumant a la virulència del foc. No hi ha motius, doncs, per l'optimisme.

La delicada situació ha fet que el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, hagi demanat disculpes aquest dilluns per qualsevol error que les autoritats hagin pogut cometre durant les tasques d'extinció i ha promès que els responsables seran portats davant la justícia. "Entenc completament el dolor dels nostres ciutadans, que han vist com es cremaven les seves propietats", ha dit el primer ministre grec.

Mitsotakis també ha anunciat aquest dimarts pagaments de fins a 150.000 euros a aquelles persones que hagin perdut les seves llars a causa dels incendis, així com una exempció momentània de les seves obligacions fiscals i financeres. Les noves mesures del govern grec formen part d'un ambiciós pla amb el qual es busca compensar fins a un 70% del total de les pèrdues materials dels afectats.
 

Les flames s'apropen als nuclis urbans. Foto: Europa Press


Les exempcions fiscals van enfocades als impostos a la propietat o a les contribucions a la seguretat social. Per altra banda, els agricultors afectats podran sol·licitar compensacions de fins a 4.000 euros per als pròxims mesos, mentre que també s'obrirà la possibilitat de sol·licitar ajudes pel lloguer de fins a 500 euros mensuals.

L'alarma també ha saltat a Itàlia, sobretot a la zona sud del país. A la regió de Calàbria, les autoritats han hagut de mobilitzar l'exèrcit per tractar de contenir els focs. Davant l'agreujament de la situació, el govern de l'illa de Sicília ha demanat a l'executiu central la declaració de l'estat d'emergència. Segons la policia italiana, a hores d'ara hi ha prop de 70 focs actius que avancen en gran part pels efectes de l'onada de calor que ja ha arribat Catalunya.