Alerta màxima d'incendis a Catalunya: on és el risc més alt?

El Govern fa una crida a la responsabilitat davant del risc d'incendi més elevat en 18 anys i que ja comença a produir els primers focs

Incendi a Santa Coloma de Queralt.
Incendi a Santa Coloma de Queralt. | Bombers
13 d'agost del 2021
Actualitzat a les 12:27h

Segueix l'alerta màxima per incendis a Catalunya arran de l'onada de calor que ja està en marxa i que es mantindrà en els pròxims dies. Protecció Civil ha activat el pla d'emergències per incendis forestals com a mesura de previsió davant els focs que ja s'estan produint mentre que el Govern ha fet una crida a la responsabilitat davant el pitjor escenari de rinsc d'incendi en 18 anys. I és que l'onada de calor és la que ha originat els greus incendis a Grècia i Turquia.

Les comarques de la Catalunya Central i les de Barcelona es troben entre el perill molt alt i perill extrem a partir de divendres, i probablement es mantindrà durant tot el cap de setmana. Els dos nivells són els més alts en l'escala que han establert els Agents Rurals de la Generalitat. Així doncs, cal extremar encara més les precaucions a l'Anoia, al Bages, a Barcelona, al Vallès Occidental, al Vallès Oriental, al Baix Llobregat i a la Conca de Barberà.

Més enllà del risc molt alt generalitzat, els Agents Rurals marquen amb el perill moderat i alt gran part del nord de Catalunya. D'aquesta manera, també existeix un risc menor d'incendis a Osona, el Berguedà, el Solsonès i a les comarques de Girona. Això sí, amb l'excepció de l'Alt Empordà, on el perill es manté alt. Pel que fa als territoris de Lleida -la Noguera és la comarca que més preocupa- i Tarragona -preocupa l'incendi prop de Gandesa-, el nivell de perillositat varia en funció de la zona i va del risc zero a la màxima alarma.

 

Perill d'incendi pel 13 d'agost Foto: Departament d'Acció Climàtica

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que l'onada de calor suposa un "perill extrem d'incendis". "Ens enfrontem a uns dies crítics", ha assegurat Aragonès en una piulada a Twitter, on ha afegit que el Govern prendrà mesures i intensificarà els mitjans per prevenir i lluitar contra el foc. Amb tot, el president ha fet una crida a la ciutadania perquè actuï amb responsabilitat.

I és que el que ve no és cap broma. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha admès que el risc és el més elevat dels últims 18 anys, i que l'onada de calor que ha provocat greus i grans incendis a Grècia i Turquia ve cap a Catalunya. "Si un incendi crema, el podem apagar i fer-hi front. Si són molts, serà molt difícil", ha avisat.

Jordà ha remarcat que Catalunya patirà elevades temperatures, de més de 40 graus, una humitat molt baixa i una sequera extrema. "No havia passat en els últims 18 anys, fem un crit d'alarma i un clam a la responsabilitat. Cal minimitzar l'activitat a la muntanya, són dies de platja", ha dit la consellera en un vídeo a les xarxes socials. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, també ha demanat "màxima precaució i responsabilitat". "Si veus una columna de fum, truca al 112", ha demanat el conseller.

L'onada de calor, generada per una massa d'aire saharià
Segons indica el Govern, l'arribada d'una massa d'aire saharià crearà unes condicions extremes que afavoreixen al sorgiment de virulents incendis. L'aire saharià serà "persistent i intens" i les temperatures no baixaran a la nit. Això, sumat a la humitat relativa molt baixa i a la sequera, fa que el risc d'incendi sigui alt.

Per fer-se una idea de la situació, el meteoròleg de TV3 Francesc Mauri, que fa previsions des de l'estiu del 1985 afirma "no haver observat mai" un fenomen com aquest. Mauri es refereix a dos fets: per una banda una temperatura de 28 °C per sota dels 1.500 metres a tot Catalunya i per altra banda alguna bossa de 30 °C en certs territoris del país.

L'últim cop que Catalunya va patir una onada de calor tan extrema va ser el 2003, quan l'episodi es va allargar 15 dies i van cremar 1.000 hectàrees. Ara, l'afectació principal serà a les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Afectació per l'onada de calor a Catalunya. Foto: Departament d'Agricultura


L'afectació parcial es concentrarà a les comarques de l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Alt Urgell, el Baix Empordà, el Baix Penedès, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Gironès, el Maresme, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Pla de l’Estany, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Selva, el Tarragonès, la Terra Alta i l'Urgell.

Mesures de prevenció
El Govern ha fet una crida a evitar l'accés al bosc si no és estrictament necessari, i a extremar les mesures de prevenció i de protecció en cas que s'hi vagi. L'objectiu és tant minimitzar les possibles causes humanes d'un incendi com evitar situacions de risc si se'n declara algun.

El Departament d'Acció Climàtica també ha demanat a les entitats agràries Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), en coordinació amb les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que llaurin els camps de cereal de manera perimetral fins a l'arribada de l'onada d'aire calent per netejar el terreny i crear franges de protecció que dificultin la propagació del foc.

També, en coordinació amb els Agents Rurals, s'està ultimant l'activació del nivell 3 del Pla Alfa a les principals zones de risc. Aquesta mesura, que es concretarà dimecres en el marc del pla INFOCAT, permetrà tancar els accessos als Parcs Naturals i a l’entorn rural dels municipis més afectats per la situació.

En conseqüència, també s'aturaran totes les activitats empresarials i industrials a l'espai forestal. Aquesta mesura ja s'ha traslladat a l'Associació de Rematants i Serradors de Catalunya (Arescat) i l'Associació Catalana d'Empreses de Treballs Forestals (Acetref), les principals entitats empresarials del sector.