xarxes socials

Una nova estafa afecta Instagram: grups d'anònims inhabiliten comptes

És un negoci clandestí que aprofita els mecanismes de protecció de la plataforma per lucrar-se

per V. R., 7 d'agost de 2021 a les 18:55 |
Usuaris reben atacs des d'Instagram | Adrià Costa
Milers de comptes d'Instagram s'han convertit en els objectius d'una sèrie d'atacs molt concrets, que acaben amb l'usuari eliminat de la xarxa social. Es tracta d'una nova estafa, molt demandada, per la qual a canvi d'un preu relativament baix es pot aconseguir la inhabilitació dels comptes d'usuaris determinats. És un negoci clandestí que aprofita els mecanismes de protecció de la plataforma per lucrar-se i fer servei a persones que volen fer desaparèixer certs usuaris.

Des de fòrums clandestins es publiciten els treballs per desactivar comptes particulars de la xarxa social, un negoci que moltes vegades està vinculat amb el procés contrari: la restauració de comptes que han estat inhabilitades per la mateixa plataforma.


Aquests serveis fraudulents aprofiten els sistemes de protecció d'Instagram, segons ha revelat una investigació del portal especialitzat Motherboard. Així, i un cop contractada l'acció, l'estafador pot crear-se un compte a la plataforma i una vegada és verificada, modificar la informació de perfil i la imatge per suplantar amb ella la identitat de la víctima. Amb denunciar aquesta última per suplantació és suficient per treure-la de la xarxa social.


Un altre mètode és el de la denúncia fraudulenta que activa el protocol de la política de suïcidis o autolesions de la plataforma. A Internet es poden trobar 'scripts' per realitzar denúncies massives de comptes de forma automatitzada, com ha denunciat una de les víctimes.

Les ofertes de serveis per desactivar comptes tenen preus assequibles. Segons Motherboard, un dels anuncis consultats cobra entre 5 i 30 dòlars, segons la quantitat de seguidors que tingui, mentre que un altre cobra 60 dòlars per cada compte eliminat. Instagram ha assegurat que està investigant aquest tipus d'activitat, així com els fòrums on s'ofereixen aquests serveis. 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació