comissió bilateral

​Metges de Catalunya veu amb «perplexitat» el debat polític dels MIR mentre «se'ns crema la casa»

Ni el Col·legi de Metges ni Metges de Catalunya han estat consultats sobre el traspàs que contempla l'Estatut i va reclamar la Generalitat a la comissió bilateral

per Pere Mercader, Barcelona, Catalunya | 6 d'agost de 2021 a les 14:11 |
Metges manifestant-se a la plaça Major de Vic. | Adrià Costa
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, s'ha posicionat sobre la polèmica per la transferència dels MIR a Catalunya. En declaracions a NacióDigital ha assegurat que "una descentralització del sistema d'acreditació pot ser interessant per a totes les comunitats, però si és homologable", ja que "el nivell d'exigència a Catalunya podria ser superior al d'altres parts de l'estat" i això suposaria un desavantatge pels metges catalans en relació amb els de la resta de l'Estat. El secretari general del Sindicat de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, també es posiciona a favor de la transferència "si s'aborden tots els problemes pendents" i recorda que "és un model que en altres àmbits ja s'aplica, com en el procés de la selectivitat, no s'ha d'inventar res".

Ni el Col·legi ni Metges de Catalunya han estat consultats ni informats de l'hipotètic traspàs de competències defensat a la comissió bilateral Generalitat-Estat per la part catalana. "No tenim cap concreció de les mesures, ens n'hem assabentat pels mitjans de comunicació", explica Lleonart, qui creu que cal esperar que "el soroll polític" disminueixi per debatre la qüestió tècnica. Lleonart veu amb "perplexitat" el debat polític mentre "se'ns crema la casa". Padrós evita entrar en la polèmica política concreta sobre el traspàs general de la formació sanitària especialitzada, ja que "té més interès en el debat ideològic que en el debat sanitari". Lleonart afegeix que "s'aprofita per posar-ho com a moneda de canvi d'altres qüestions polítiques".


El Col·legi qualifica el debat sobre el MIR de "globus sonda", ja que "fa molts anys que es parla del traspàs del MIR, però no ha passat mai de ser un titular". En aquest sentit, denuncia que ha faltat "un espai de consens dels professionals i del sistema". Els metges catalans demanen ser escoltats com a part implicada en el sistema sanitari.

El Col·legi veuria lògic que les comunitats autònomes tinguessin "més capacitat" per definir el nombre de places necessàries, ja que les competències en sanitat estan traspassades a les comunitats. Metges de Catalunya entén que "com més a la vora es gestionin les necessitats presents i futures de facultatius, millor resposta es podrà donar".


Padrós demana més pressupost per poder augmentar la capacitat docent del sistema sanitari perquè algunes especialitats tenen carència de personal. En aquest sentit, Metges de Catalunya opinen que el tema fonamental no està en la descentralització o no de la prova d'accés sinó en què cal fer per "fer atractiva" la professió als futurs especialistes: "cal retenir el talent i que no fugi". En els últims anys ha augmentat considerablement la quantitat de metges de família que renuncien a la seva plaça per les condicions laborals.

La planificació interna dins dels diversos àmbits de la formació és una de les mancances que denuncien els metges. Mentre a Catalunya cada any es graduen 7.000 metges, tan sols hi ha disponibles 1.630 places de MIR. Aquesta manca de planificació també és present a la formació especialitzada, ja que "no s'estan formant els especialistes en proporció amb les necessitats del sistema", apunta Lleonart.


Un dels cavalls de batalla dels metges és la millora de les condicions laborals dels MIR, sou inclòs, que estan marcades per la Generalitat, ja que formen part de les competències en sanitat. En aquest sentit, Metges de Catalunya denuncia que "els metges en formació són tractats com a mà d'obra barata i personal estructural quan és personal en formació". El sindicat no té constància que la Generalitat estigui treballant per a millorar les condicions dels MIR "que estan entre els pitjors tractats de tot espanya", cosa que fa que cada cop sigui menys atractiu escollir una plaça MIR a Catalunya, segons Lleonart.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació