​Tornar a somriure a l'estiu

Més de 17.000 infants i joves de Catalunya participen als campaments, colònies urbanes i centres oberts del programa CaixaProinfància

La importància de poder tornar a somriure a l'estiu
La importància de poder tornar a somriure a l'estiu | Fundació la Caixa
NacióDigital
09 d'agost del 2021
Actualitzat el 06 de setembre a la 13:37h
Un any i mig de pandèmia. De confinaments, quarantenes, hospitalitzacions i problemes econòmics. I la mainada, especialment si són de famílies vulnerables, necessiten recuperar el somriure aquest estiu. Una bona vacuna contra els problemes de la crisi de la Covid-19 són els campaments, les colònies urbanes i els centres oberts del programa CaixaProinfància.

Més de 17.000 infants i joves de Catalunya
Aquest estiu, un total de 17.175 infants i joves de Catalunya, han pogut tornar a participar en els campaments, les colònies urbanes i els centres oberts promoguts pel programa CaixaProinfància. Un projecte que compta amb una dotació de 4,8 milions d'euros per part de la Fundació ”la Caixa”.

Està destinat a menors que viuen en llars amb dificultats econòmiques i socials, i que, per tant, s’han pogut veure molt més afectats per la pandèmia i les seves repercussions. Les activitats van a càrrec d'un centenar d'entitats socials d'arreu del país. S'estan realitzant amb la màxima normalitat –prioritzant els espais exteriors- i amb totes les mesures sanitàries i de prevenció establertes.
 

Hi ha activitats de l'àmbit esportiu i psicomotriu, també d'artístiques, lúdiques, socials, ambientals i cognitives. D’aquesta manera, infants i adolescents accedeixen als beneficis educatius i personals que comporten aquestes experiències i que contribueixen al seu desenvolupament personal, social i cultural.

“Durant aquests temps de pandèmia, molts nens, nenes i adolescents han percebut la vulnerabilitat i el patiment en les seves llars”, assenyala Marc Simón, subdirector general de la Fundació “la Caixa”. “La nostra prioritat és que puguin tornar a gaudir, jugar, aprendre i conviure, oferint-los un estiu ple d’activitats, recursos i jocs adaptats que els retornin l’estabilitat emocional i que també reforcin les competències educatives”, afegeix.
 

Hi ha tres modalitats d'activitats: centres oberts, colònies urbanes i campaments. Es complementen entre elles de tal manera que els infants i adolescents poden participar en més d'una.

 Centres oberts
Es caracteritzen perquè ofereixen durant tot el curs un servei diari fora de l’horari escolar que també pot incloure activitats de cap de setmana. Disposen d’un projecte educatiu propi i d’una programació anual. Durant aquest curs, participen en aquestes activitats 488 joves de CaixaProinfància, 61 de les quals a Catalunya.

 Colònies urbanes
Un total de 4.939 menors catalans, accedeixen enguanya les colònies urbanes, que es duen a terme de manera intensiva en períodes vacacionals, disposen d’un projecte educatiu propi i poden incorporar activitats regulars de suport a la realització de tasques escolars o reforç educatiu. 

 Campaments
Són activitats intensives que es desenvolupen en períodes vacacionals i que impliquen el desplaçament a un lloc diferent del de la residència habitual, en general, en contacte amb la natura. Durant aquestes vacances, gaudeixen dels campaments 1.476 infants i joves de Catalunya.

Campaments connectades
En el context actual, la preocupació principal de moltes entitats socials és la gestió de l’impacte emocional que els infants i adolescents en situacions vulnerables estant patint com a conseqüència de la situació pandèmica. I és que les repercussions en la salut mental i emocional dels joves ocasionades pels mesos de confinament s’estan manifestant ara, tal com retraten els desbordaments que s’estan produint als serveis mèdics.

Per pal·liar les patologies mentals i emocionals de la pandèmia, el programa CaixaProinfància també ha impulsat els Campaments connectades, una iniciativa que ofereix activitats digitals que se sumen a les dutes a terme de manera presencial per les mateixes entitats i que permeten treballar continguts educatius, com també recursos per reconèixer, expressar i gestionar emocions.

Al llarg dels mesos de juliol i agost, CaixaProinfància comparteix cada setmana amb les entitats socials propostes, activitats i materials digitals extrets de la plataforma digital del programa EduCaixa. Es van allotjant tots en una pàgina web que les entitats rebran actualitzada setmanalment en una newsletter.

Campaments connectades proposa a més “Un mural que ens connecta”. Es tracta d’un gran llenç digital que estarà penjat al web amb els dibuixos que les entitats enviïn i en els quals els infants i joves hauran reflectit les diferents emocions que han sentit durant els campaments, per fomentar la seva capacitat i el seu procés d’acceptació i expressió, i promoure un sentiment que tota emoció és vàlida i que totes formen part de CaixaProinfància.