Rull: «El 3-O vam perdre l'oportunitat per declarar la independència i negociar internacionalment»

Admet que les disputes internes han motivat la desmobilització però suggereix tornar a "muscular" el moviment

Josep Rull recent sortit de la presó amb l'indult
Josep Rull recent sortit de la presó amb l'indult | Adrià Costa
01 d'agost del 2021
Actualitzat a les 11:56h
L'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha admès, en una entrevista a El Punt Avui d'aquest diumenge, que el 3 d'octubre, dos dies després d'organitzar el referèndum, l'any 2017, "es va perdre l'oportunitat per declarar la independència i negociar internacionalment".

Rull ha explicat que en aquells dies "l'Estat estava noquejat i era el moment de fer la declaració d’independència i poder-la mantenir en uns termes de negociació amb la comunitat internacional per aconseguir el reconeixement". Ha dit que si Catalunya esdevé independent "m'imagino molt que serà com aquell dia", encara que ho ha condicionat al mateix "nivell de mobilització, amb unes institucions ben arrenglerades", remarcant la idea que la mobilització de la gent serà la clau. 

Ha reconegut que aquells dies d'octubre es van equivocar pensant que "disposaríem de més temps, que hi hauria més recorregut" i que davant tindrien un executiu espanyol "amb voluntat de..., i vam veure que no té cap mena de voluntat ni d’acatar plantejaments o suggeriments de la comunitat internacional, ni d’entrar en un viarany democràtic per resoldre aquella situació".

Malgrat que ha acceptat que el projecte per a la independència "existeix, és vigorós, però ha de tornar-se a muscular" i en aquest sentit ha lamentat, "la imatge que traslladem és de recels i disputes permanents, això té una conseqüència, la desmobilització". 

"Els forts pacten; els dèbils imposen"
L'exconseller ha assenyalat que a la presó ha descobert que "la debilitat de l’Estat espanyol és extraordinària", perquè no sotmet a referèndum "el seu projecte col·lectiu", tal com fan "els països avançats" com Regne Unit i Canadà. "Els forts pacten; els dèbils imposen", ha reblat i ha continuat que aquesta "debilitat" d'Espanya "l’aboca a desmantellar i desballestar el seu sistema de drets fonamentals" i posa d'exemples les resolucions dels tribunals Suprem, Constitucional i de Comptes. 

En aquest sentit, ha expressat l'esperança que en dos anys el Tribunal d'Estrasburg avalarà que "no vam tenir un judici just" i ha afirmat que amb els indults, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha volgut anticipar al Tribunal de Drets Humans