La justícia europea retira la immunitat a Puigdemont

El TGUE acorda també desestimar les cautelars de Toni Comín i Clara Ponsatí perquè no veu risc de detenció, i dona per suspeses les euroordres

Els eurodiputats Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont al seu escó a la seu del Parlament Europeu.
Els eurodiputats Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont al seu escó a la seu del Parlament Europeu. | Natàlia Segura/ACN
30 de juliol del 2021
Actualitzat a les 16:47h
El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha retirat aquest divendres la immunitat parlamentària a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i als altres eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí, perquè no veu risc de detenció. D'aquesta manera, ha revocat la decisió cautelar que va adoptar el 2 de juny, quan va decidir concedir-los temporalment la immunitat davant del risc de detenció. Ara, el tribunal considera que ja no existeix aquest risc i dona per suspeses les euroordres contra els exiliats. 

El tribunal de primera instància de la UE, amb seu a Luxemburg, assegura que Puigdemont, Comín i Ponsatí mantenen la protecció parlamentària per anar als plens de l'Eurocambra a Estrasburg. El TGUE encara ha d'analitzar el fons de la demanda en els pròxims mesos. Tot plegat neix d'un recurs de la defensa dels eurodiputats contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem. Els dirigents independentistes consideren que se'ls van vulnerar drets durant el procediment. 

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, sosté que la decisió que ha pres el TGUE és "positiva". A través de Twitter, Boye ha explicat que el tribunal europeu considera que no són necessàries les cautelars perquè els tres eurodiputats "conserven la immunitat de l'article 9.2" (immunitat de desplaçament) i les ordres de detenció han quedat suspeses per les qüestions prejudicials sol·licitades per Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). També per Twitter, Puigdemont ha dit que les euroordres estan "suspeses" i ha recomanat prendre "til·la" davant del "relat de certa premsa espanyola". 

Josep Costa, exvicepresident del Parlament -en aquesta legislatura va optar per no ocupar l'escó, tot i formar part de les llistes- i membre de l'equip que defensa l'expresident de la Generalitat, ha assegurat en declaracions a TV3 que la decisió aporta "garanties" i "seguretat jurídica" per tal que els afectats puguin "desplaçar-se per Europa". "Ens han donat garanties que no seran detinguts", ha indicat Costa.

En cas que hi haguessin canvis, diu Junts -que manté que, ara com ara, els drets polítics dels eurodiputats "no corren perill"- el TGUE hauria de tornar a revisar les cautelars i, si ho considera, les tornaria a reactivar i per tant retornaria la immunitat als tres dirigents independentistes per evitar que fossin detinguts. En aquesta mateixa línia s'ha expressat Comín des de Perpinyà, que ha expressat "tranquil·litat" i "satisfacció". L'exconseller de Salut ha indicat que Espanya "ha reconegut que l'euroordre està suspesa" i que, si es reactiva, tornaran a rebre la immunitat.

Puigdemont, Comín i Ponsatí van perdre la protecció el 9 de març, més d'un any després que Llarena fes la sol·licitud del suplicatori. Ara com ara, les euroordres estan bloquejades a l'espera que el TJUE es pronunciï sobre les prejudicials que va presentar el magistrat del Suprem. En aquest cas, les defenses també són optimistes.