LLENGUA

El català al Besòs: com més renda, més es parla

La Plataforma per la Llengua analitza l'ús de la llengua a Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià i llança una campanya de promoció

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 29 de juliol de 2021 a les 16:45 |
Les Tres Xemeneies de l'antiga central tèrmica de Sant Adrià de Besòs | ACN
Un estudi elaborat per Plataforma per la Llengua constata que els habitants de l'eix Besòs amb una renda mitjana anual més alta tenen un coneixement més elevat del català. Per revertir aquesta situació, que provoca una barrera social en les rendes més baixes, i augmentar el coneixement de la llengua a la zona, l'entitat ha posat en marxa la campanya Al Besòs, en català!, que ofereix activitats a Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs i s'allargarà fins al juny de 2022.

"El pla ha de trencar la barrera dels prejudicis contra el català per poder aconseguir que la llengua representi una oportunitat de treball, de lleure i per constituir una societat més igualitària", ha dit la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana.
 
Plataforma per la Llengua ha fet l’estudi a partir de l'observació directa als barris. Així, s’ha fixat en el que l’informe anomena "condició lingüística ambiental", que analitza els coneixements del català en funció de tres nivells: alt, mig i baix. Segons explica l’entitat, després del treball de camp la coincidència en les dades és "gairebé exacta" als tres municipis de l’eix Besòs.
 
En aquesta línia, l’informe conclou que Badalona és la ciutat que presenta una situació "més heterogèniaentre els diferents districtes de la ciutat, mentre que a Santa Coloma de Gramenet "la presència del català és gairebé nul·la", ja que un 49% de la població no el parla i tan sols un 37% el sap escriure. Pel que fa a barris, els indicadors més baixos d’ús de la llengua es troben a la Mina, on el percentatge de població que parla català no arriba al 50% i només un 34% dels habitants l’escriu.
 
A partir de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’estudi també apunta que les tres ciutats analitzades han tingut una “gran transformació sociodemogràfica i migratòria” en les darreres dècades, cosa que provoca que en el mateix territori hi convisquin “una gran varietat de parlants d’orígens diferents”.

La campanya Al Besòs, en català!

La campanya Al Besòs, en català! és el tercer Pla d’Actuació Lingüística Integral que promou l’entitat, després dels que s’han fet a Ciutat Meridiana i a Sabadell. A diferència d’aquests, però, a l'eix Besòs les activitats es diferenciaran en funció de la franja d’edat. Així, es distingirà entre infants, joves, adults i gent gran.


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació